Maja bo premierno predstavljena lutkovna pravljica Zlata ptica

Avtor: STA

Zavod za raziskovanje vizualne in uprizoritvene umetnosti Maribor deluje po metodi kreativnega spomina, ki temelji na spoštovanju do vsega živega in neživega, je na novinarski konferenci pred dnevi povedala vodja Metka Trdin. Ukvarja se z gledališko in filmsko produkcijo, maja pa bo zaživela premiera lutkovne igrice Zlata ptica.



"Z ustvarjalnimi metodami spodbujamo kreativni način razmišljanja na vseh področjih življenja in dela," je povedala Trdinova.

Prihajajoča premiera je priredba slovenske ljudske pravljice o zlati ptici, ki jo Trdinova pripravlja skupaj z Dominiko Prijatelj. "Zlata ptica je pravzaprav priletela na Goriško, kjer je tudi njeno mesto zaradi zlatih jabolk, ki rastejo tu," je še poudarila igralka.

Zavod za raziskovanje vizualne in uprizoritvene umetnosti je doslej že posnel film Drevo tisočerih oči, ki predstavlja problematiko spolnih zlorab žensk, ter pripravil projekt Rolanke, pri katerem preko velikih ilustriranih slikanic ob pripovedovanju predstavljajo zgodbe predšolskim in šolskim otrokom.

V prihodnje bo zavod nadaljeval gledališko in filmsko produkcijo, ki mu dodajajo tudi seminarski del. Slednji bo vse petke v aprilu in enega v maju pripravljal v novogoriškem hotelu Perla seminarje in delavnice o kreativnem spominu. "Na njih bomo predstavljali metodo kreativnega spomina in kasneje bodo lahko slušatelji sodelovali tudi pri njenem razvoju in oblikovanju."

Jeseni bo zavod ustanovil tudi zasebno gledališko šolo, ki bo večstopenjska in namenjena vsem od najmlajših do starejših, ki bi radi osvojili različne gledališke tehnike. "Tudi tu bomo delovali po metodi kreativnega spomina, kjer bomo lahko predstavili svoj kreativni način razmišljanja," je še povedala Trdinova, ki že napoveduje, da bodo z udeleženci šole pripravili tudi predstave za širšo javnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maja-bo-premierno-predstavljena-lutkovna-pravljica-zlata-ptica