Bliža se festival komornega gledališča

Avtor: STA

V Mestnem gledališču Ptuj se 11. aprila pričenja 7. slovenski festival komornega gledališča SKUP 2012, ki letos v novem terminu poteka v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK). Bienalni festival tokrat prinaša devet predstav po izboru selektorja festivala Simon Šerbineka. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil v nedeljo, 22. aprila.


Žabe / foto Črtomir Goznik

Kot je pred začetkom festivala povedal direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič, letošnja edicija prinaša vrhunski izbor predstav, s katerimi se lahko ponašajo pred vso Evropo. Gledališka bera stvaritev je bila na tem področju po njegovih besedah izjemna, med predstavami so mnoge ovenčane s prestižnimi priznanji, tako na domačih kot tudi tujih festivalih.

Kot že pretekla leta so organizatorji festivala tudi tokrat zaman trkali na vrata za kulturo pristojnega ministrstva z željo, da bi pridobili sredstva, ki bi jim omogočila, da festival dvignejo na še višjo kakovostno raven ter mu dajo mednarodno veljavo. "Na srečo je bila stroka, ki je izbirala program EPK, bolj daljnovidna in je SKUP uvrstila v njen program ter mu dodelila tudi finančno podporo," je dejal Srpčič in dodal, da je proračun festivala okoli 45.000 evrov, od tega sta po približno tretjino prispevala zavod Maribor 2012 EPK in Mestna občina Ptuj, ostalo so dodali sami.

Festival se bo v sredo začel z gostovanjem ruskega gledališča iz Tobolska, ki bo nastopilo s predstavo Razred Matjaža Zupančiča.

Selektor festivala Simon Šerbinek je za tekmovalni program izbral devet predstav. Mestno gledališče ljubljansko bo nastopilo s predstavo Hudič babji v režiji Mateje Koležnik, Mini teater Ljubljana in Kazalište Hotel Bulić iz Zagreba s predstavo v angleščini MA and AL, ki jo je režiral Ivica Buljan, gostitelji festivala pa z že dodobra uveljavljeno predstavo Žabe v režiji Jerneja Lorencija.

Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana bo na festivalu sodelovalo s predstavo Diva svetnica mati prasica v režiji Maruše Geymayer Oblak, SLG Celje s predstavo Jaz vas ljubim v režiji Nikole Zavišića, Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD TNK in VŠU Nova Gorica s predstavo Liferanti v režiji Mihe Nemca, SNG Nova Gorica s predstavo Grenki sadeži pravice v režiji Andreja Jusa, Zavod Margareta Schwarzwald s predstavo Cvetje v jeseni v režiji Marka Čeha, ljubljanska SNG Drama pa s solo performansom Marka Mandića MandićStroj.

"Morda resnično letošnja izbira ponuja največ samoironije in zato sem se odločil, da naj bo to moto ter kompas, ki bo orientacija za izbor, saj bo treba znotraj tega iskati enake možnosti za nagrade. Zraven sem dodal še en atribut, in sicer samoironija s pozitivnim prizvokom in z nekoliko črnim humorjem," je dejal Šerbinek.

Letošnjo festivalsko komisijo sestavljajo Anica Kumer, Tone Partljič in Michael G. Alujević, ki bodo odločali o nagradah za režijo, najboljšo vlogo, scenografijo ali luč, kostumografijo ali masko, izvirno glasbo ali zvočno opremo ter nagrado v obliki prehodnega kipca Satir za najboljšo komorno uprizoritev v celoti. Obiskovalci festivala bodo prav tako lahko glasovali za najboljšo predstavo festivala - veliko nagrado občinstva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bliza-se-festival-komornega-gledalisca