Sklep vlade o avtorskih pogodbah bi v kulturi najbolj prizadel gledališča

Avtor: STA

Vlada je v začetku marca sprejela sklep o prepovedi sklepanja novih avtorskih in svetovalnih pogodb v javnem sektorju. Izvajanje sklepa v sedanji obliki bi utegnilo povzročiti zastoj dela v številnih javnih zavodih v kulturi. Med najbolj prizadetimi bi bila gledališča, kjer so od izvajalcev programa zaposleni le člani igralskega ansambla.



Preko avtorskih in svetovalnih pogodb v javnem sektorju je bilo lani izplačanih 23 milijonov evrov, piše današnji Dnevnik. Prepoved bo veljala do preklica, sklep pa govori tudi o možnosti izrednega sklepanja pogodb, če dobi javni zavod za to izrecno dovoljenje vlade.

Potem ko se je vlada minuli teden seznanila z informacijo o sklenjenih avtorskih in svetovalnih pogodbah na ministrstvih in vladnih službah, morajo te za obravnavo na prihodnji seji vlade pripraviti predlog izjem po institucijah oziroma dejavnostih, v katerih bi dovolili sklepanje avtorskih in svetovalnih pogodb. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport po pisanju časnika predloge glede izjem še pripravljajo.

Ker so v gledališčih od izvajalcev programa zaposleni le člani igralskega ansambla, režiserji, scenografi, kostumografi, prevajalci in ostali avtorji, ki sodelujejo pri produkciji gledališče uprizoritve, pa z javnim zavodom sklenejo avtorsko pogodbo, se je kolegij direktorjev slovenskih gledališč s pismom že obrnil na pristojno ministrstvo.

Generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik je za Dnevnik povedal, da sta sklep in navodilo, kakršna sta bila predstavljena, "nerealna in neuresničljiva". Sedaj čakajo na navodila, ki bodo ustrezala naravi dela v kulturi, katere sestavni in nepogrešljivi del so avtorski honorarji. Ob tem opozarjajo, da odgovornost za njihovo sklepanje leži na direktorjih, saj so zavodi avtonomni pravni subjekti, naloga ministrstva pa je, da uveljavi normative za sklepanje pogodb in nadzira njihovo izvajanje. Rotovnik ob tem dodaja, da je neizpodbitno dejstvo, da se pri sklepanju avtorskih pogodb občasno dogajajo nepravilnosti, zlasti v obliki previsokih avtorskih honorarjev.

Javnemu zavodu SNG Opera in balet Ljubljana trenutno še uspeva, da delo poteka normalno, saj so bile pogodbe za predstave, ki so v trenutni produkciji oziroma na repertoarju, načrtovane in podpisane že vnaprej, vendar se lahko v primeru izvajanja sklepa v kratkem času zgodi, da bodo morali produkcijo ustaviti. Tudi v SNG Drama Ljubljana so do sklepa vlade kritični. Po besedah tamkajšnjega predstavnika za stike z javnostmi Jerneja Pristova bi dosledno spoštovanje takega sklepa v celoti in takoj ustavilo produkcijo vseh gledališč.

Nič manj pa ne bi bilo izvajanje sklepa škodljivo v javnih zavodih na področju vizualnih umetnosti. Moderna galerija sodeluje z zunanjimi sodelavci predvsem pri pripravi katalogov razstav, kjer delo na podlagi avtorske pogodbe opravljajo avtorji besedil, prevajalci in oblikovalci. Sicer pa avtorske pogodbe sklenejo tudi pri samem oblikovanju razstav in pri tistih delih redne dejavnosti, kjer je Moderna galerija po mednarodnih standardih že leta kronično kadrovsko podhranjena, je za Dnevnik pojasnil pomočnik direktorja za projekte Maks Soršak.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sklep-vlade-o-avtorskih-pogodbah-bi-v-kulturi-najbolj-prizadel-gledalisca