Gibanica na turneji danes začenja svojo pot v Novem mestu

Avtor: STA

Z gostovanjem v Novem mestu svojo pot po Sloveniji danes pričenja šesta edicija festivala Gibanica, slovenske sodobnoplesne platforme. Novomeški del programa se bo pričel z literarno-kabarejskim performansom s sodobnim plesalcem in koreografom Brankom Potočanom, naslovljenim Pesmi z listka drevi ob 20. uri v knjigarni Goga.


foto Nada Žgank

Gibanica na turneji bo v Novem mestu do 31. marca med drugim ponudila še delavnico Zgodovina sodobnega plesa pod mentorstvom Roka Vevarja, javni posvet za krepitev sodelovanja med kulturo in gospodarstvom z naslovom Kako velik je moj logo oziroma ali se gospodarstvo in kultura razumeta? ter Duet 012 Rosane Hribar in Gregorja Luštka, vse v Kulturnem centru Janeza Trdine. Poleg tega bodo v klubu LokalPatriot odprli razstavo fotografij Nade Žgank in Mihe Frasa z naslovom Kot da nihče ne gleda.

Iz Novega mesta se bo Gibanica selila v Koper, kjer bo gostovala 5. in 6. aprila. Nato bo 14. in 15. aprila na turneji v Kranju, pot pa bo zaključila v Novi Gorici, kjer bo potekala od 23. do 25. aprila.

Z gostovanji želijo ustvarjalci in organizatorji ples približati novim občinstvom, z delavnicami pa tudi strokovni javnosti. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal član umetniškega odbora Gibanice Rok Vevar, so se odločili v letošnji ediciji plesno produkcijo ponuditi partnerjem po Sloveniji, ki so sami izbrali gostujoče predstave iz lanske edicije.

Projekt, ki so ga poimenovali Gibanica na turneji, organizirata festival Gibanica, slovenska sodobnoplesna platforma in Mreža sodobnega plesa s partnerji iz Novega mesta, Kopra, Kranja in Nove Gorice. Povezan je s težnjo festivala Gibanica, da svojo dejavnost razširi izven Ljubljane, in s poslanstvom Mreže sodobnega plesa, ki si prizadeva povečati obseg postprodukcije in vzpostaviti partnerstva z organizacijami po Sloveniji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gibanica-na-turneji-danes-zacenja-svojo-pot-v-novem-mestu