Gibanica bo v Kopru zgodovino sodobnega plesa združila z lokalno produkcijo

Avtor: STA

Festival sodobnega plesa Gibanica na turneji 2012 bo 5. in 6. aprila obiskal Koper. Poleg vpogleda v aktualno plesno produkcijo na Obali bo postregel s koreografskim omnibusom skupine EnKnapGroup in fotografsko razstavo o plesnem delovanju primorskih plesnih pedagogov in koreografov Stanislava Hitija in Vuke Kumar Hiti.


Primorski ples Art dance studio / foto Martin Bobič

Cilj festivala, ki nastaja v produkciji Društva za sodobni ples, Umetniškega društva Fičo Balet in v sodelovanju s partnerji iz Kopra, Novega mesta, Kranja in Nove Gorice, je decentralizirati produkcijo in vzpostaviti kulturna okolja, kjer bo sodobni ples nastajal tudi izven Ljubljane. Na ta način bo mogoče tudi dvigniti kakovost produkcije, je na včerajšnji predstavitvi v koprskem gledališču poudaril strokovni sodelavec in svetovalec festivala Rok Vevar.

Koprski del festivala bo začel 5. aprila z razstavo fotografskega gradiva o plesnem delovanju primorskih plesnih pedagogov in koreografov Stanislava Hitija in Vuke Kumar Hiti. Po Vevarjevih besedah sta Hitijeva med letoma 1947 in sredino 70. let 20. stoletja vzgojila generacije mladih plesalcev. Kot taka predstavljata plesni fenomen, ki je bil doslej v slovenskem kontekstu po krivici spregledan.

Istega večera se bodo v koprskem gledališču s kratkimi predstavami ali odlomki predstav občinstvu predstavili štirje primorski plesni centri. Plesni studio Lai bo postregel s predstavo Vzlet neznanega časa, posvečeno Vuki Kumar Hiti, KUD Erato pa z odlomkom iz plesne predstave Od vzhoda do vzhoda.

Plesna skupina Nambole bo izvedla produkcijo Iz pesmi v ples, prirejeno za vrtce, v okviru Plesnih insertov v produkciji Art dance studio Portorož pa se bodo s tekmovalnim programom iz vsebine plesnih pravljic predstavili mladi plesalci različnih starosti.

Festival se bo nadaljeval 6. aprila z delavnico za plesne pedagoge, delavnico o kulturni produkciji in individualnim svetovanjem za nevladne organizacije. Ob 20. uri se bo sklenil s koreografskim omnibusom plesne skupine EnKnapGroup. Poleg vodje skupine Iztoka Kovača so med koreografi še Matjaž Farič, Jordi Casanovas, Edward Clug in Dalija Aćin, v desetminutnem plesnem delu pa se vsak od njih na svoj način spopade s konceptom časa.

Festival Gibnanica na turneji 2012 bo od konca marca do začetka aprila potekal še v Novem mestu, Kranju in Novi Gorici. Poleg predstav iz nabora programa lanskega festivala Gibanica ter predstav lokalnih nevladnih organizacij bodo v navedenih mestih izvedli različne oblike plesnega izobraževanja in predstavili zgodovino sodobnega plesa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gibanica-bo-v-kopru-zgodovino-sodobnega-plesa-zdruzila-z-lokalno-produkcijo