Nagrajenci festivala Dnevi komedije 2012

Avtor: SLG Celje

V SLG Celje se je v nedeljo, 25. marca, zaključil 21. festival Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so: Vesna Pernarčič, Matjaž Tribušon, Jaša Jamnik in predstava 39 stopnic v izvedbi Špas teatra. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo predstavo Nežka se moži SNG Drama Ljubljana.


39 stopnic / Foto: Dejan Nikolič

Strokovna žirija Dnevov komedije 2012 v sestavi pisatelj in dramski igralec Tone Partljič (predsednik), filmski režiser Janez Lapajne in direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje mag. Tanja Roženbergar Šega je soglasno izbrala naslednje nagrajence:

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA DNEVOV KOMEDIJE 2012: Vesna Pernarčič za vlogo Emmi Rothner v romantični drami Proti severnemu vetru, dramatizaciji romana Daniela Glattauerja v izvedbi in sodelovanju dveh gledališč – Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj

Igralka je na omejenem scenskem prostoru postopoma razkrivala čustvene plasti Emmi Rothner od igre virtualnega dopisovanja do vznemirjenosti in skoraj tragične osamljenosti ter odpovedi z odlično kontroliranimi humornimi toni, izbruhi in v bistvu s komičnimi sredstvi izrazila eksistencialno stisko sodobne žene. Iz že omenjenega omejenega prostora je igralkina prezenca napolnila in dosegla ne le ves oder, ampak tudi avditorij.

ŽLAHTNI KOMEDIJANT DNEVOV KOMEDIJE 2012: Matjaž Tribušon za vlogo Charlesa Smitha v komediji November Davida Mameta v izvedbi SNG Drama Ljubljana

Igralec je farsično osebo ne preveč inteligentnega predsednika Združenih držav Amerike oblikoval intelektualno obvladano, v drži in besedi komično in satirično, vendar tudi z dozo človeške topline, ki zaradi funkcije, sodelavcev, bližajočih volitev in raznih ciničnih pritiskov seveda ne more zaživeti. Obenem prav njegova igra dokazuje, da za komediografe in komedijante ni tabujev in cenzure, kar velja tudi pri nas še zlasti poudariti.

ŽLAHTNI REŽISER DNEVOV KOMEDIJE 2012: Jaša Jamnik za režijo komedije 39 stopnic

Njegova režija parodije in lepljenke iz Hitchcockovih filmov je odlično razigrala igralski kvartet in v silovitem tempu ter ritmu ob mnogih detajlih vodila domiselno in intenzivno komedijsko dogajanje. Tako se komedija s sugestivno prezenco razširi tudi onkraj omejenega scenskega prostora v zaodrje in avditorij. In to intenzivno in rastoče brez vsakega zastoja v neštetih scenskih spremembah, preoblekah in vstopanjih iz lika v lik.

ŽLAHTNA KOMEDIJA DNEVOV KOMEDIJE 2012: Predstava Patricka Barlowa in Johna Buchana 39 stopnic v režiji Jaše Jamnika in izvedbi Špas teatra

Štirje zlasti za komedijo talentirani igralci so s preoblekami, situacijsko komedijo, uporabo rekvizitov in odrsko inovativnostjo napolnili in razživeli komedijsko dogajanje ne le v okviru scene, ampak tudi zaodrja in s tem občinstvu darovali duhovito, gledališko impulzivno in všečno komedijo ter parodijo, ki v bistvu presega tudi literarno predlogo. Igralski kvartet ni bil natančno uglašen le med seboj, ampak tudi z nevidnimi člani ansambla za odrom.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA DNEVOV KOMEDIJE 2012: Predstava Vinka Möderndorferja Nežka se moži v režiji Jake Andreja Vojevca in izvedbi SNG Drama Ljubljana (ocena 4,8466)

Kratkemu slavnostnemu programu in podelitvi nagrad je sledila predstava MAKS SEKS ŠOP ali Ni meja za pimpepka Narodnega doma Maribor.

V mesecu dni smo na Velikem odru SLG Celje videli dvanajst odličnih komedijskih uprizoritev, osem v tekmovalnem in štiri v spremljevalnem programu. Predstave so bile zelo dobro obiskane, občinstvo pa je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrajenci-festivala-dnevi-komedije-2012