Kaj točno je razdejalo ta svet?

Avtor: Mini teater

Mini teater, TRISTAN IN IZOLDA, režija Zoltán Balázs, premiera 24. marec 2012.


foto Miha Fras

Zgodba Tristana in Izolde je nenehna fluktuacija med življenjem in smrtjo, sanjami in resničnostjo - njuna ljubezen je krhka izkušnja trenutne večnosti. Ravnotežje med vsakdanjim in eteričnim, med dejanskim in abstraktnim. Eno telo. Dve srci, ki bijeta kot eno. Refleksija duš dvojčic. Njuna zgodba predstavlja priložnost izpolnitve obljube iz Raja … Kaj točno je torej razdejalo ta svet? Predstava Zoltána Balázsa v Mini teatru išče odgovor na to vprašanje. Z raziskovanjem občutljivega ravnovesja odnosa med moškim in žensko ter z nevsakdanjimi sredstvi …

***
Zoltán Balázs, igralec in režiser, se je rodil leta 1977 v mestu Cluj Napoca v Romuniji. Diplomiral je kot igralec in režiser na Univerzi za gledališče in filmsko umetnost v Budimpešti. Sodeloval je v mnogih tujih delavnicah, med njimi delavnici Vasilyeva in Jozsefa Nagya v Avignonu. Učil se je od Roberta Wilsona v Parizu ter zaključil tudi režijski tečaj Evropske gledališke zveze v Stuttgartu. Med njegove najpomembnejše uprizoritve sodijo: Šola za muflone Michela de Ghelderodeja, Črni Jeana Geneta, Empedocles Friedricha Hölderlina, Pelléas in Mélisanda Mauricea Maeterlincka, Leonce in Lena Georga Büchnera, Faust I-II. J.W. Goetheja, Platonov A.P. Čehova in Dantejev Pekel.

Balázs skuša skozi svoje uprizoritve občinstvu ponuditi zgoščeno in kompleksno gledališko izkušnjo, takšno, ki nagovarja čustva in čute, medtem ko sceno, gibanje in glasbo postavlja na isto raven besedilom. Po svoji zadnji premieri Kot labod po zgodbi P.I. Čajkovskega leta 2011 v letu 2012 deluje predvsem v lastnem teatru Maladype v Budimpešti, katerega umetniški vodja je že od leta 2001 ter se obenem pripravlja tudi na novo predstavo Don Carlos/Egmont F. Schillerja in J.W. Goetheja, v sklopu projekta »Puppet Nomad Academy 2«, ki ga podpira EU (EACEA), pa je v koprodukciji in partnerstvu z Mini teatrom pripravil tudi novo postdramsko predstavo - zgodbo Tristana in Izolde.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kaj-tocno-je-razdejalo-ta-svet