Letošnja Gibanica bo sodobni ples popeljala na turnejo po Sloveniji

Avtor: STA

Šesta edicija slovenske sodobnoplesne platforme Gibanica bo plesne predstave in izobraževalni program prvič ponudila na štirih manjših festivalih po Slovenji. Med 29. marcem in 25. aprilom bo festival gostoval v Kranju, Novemu mestu, Novi Gorici in Kopru ter ples približeval novim občinstvom, z delavnicami pa tudi strokovni javnosti.


Razstava Stanislav Hiti in Vuka Kumar Hiti / foto Arhiv Gibanica

Bienalna plesna platforma se je uveljavila že v 90. letih in je namenjena predstavitvi plesne produkcije posameznih držav tudi v mednarodnem kontekstu, pred programskimi selektorji mednarodnih plesnih festivalov, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil član umetniškega odbora Gibanice Rok Vevar. Zato so se ustvarjalci in organizatorji Gibanice odločili v letošnji "sodi" ediciji plesno produkcijo ponuditi partnerjem po Sloveniji, ki so sami izbrali gostujoče predstave iz lanske edicije.

V Novem mestu bosta med 29. in 31. marcem med drugim potekala delavnica z naslovom Zgodovina sodobnega plesa, po zgledu tiste, ki sta jo pred več kot osmimi desetletji zasnovala priznana plesalca Pia in Pino Mlakar in javni posvet o presečiščih med gospodarstvom in kulturo. Odprli bodo tudi fotografsko razstavo Nade Žgank in Mihe Frasa Kot da nihče ne gleda I.

Med sodelujočimi društvi in zavodi iz Novega Mesta sta Klub LokalPatriot in Kulturni center Janeza Trdine, kjer bosta plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek 30. marca uprizorila predstavo Duet 012, najbolje ocenjeno predstavo občinstva z lanskoletne Gibanice.

Med 5. in 6. aprilom bo Gibanica gostovala na Obali. V Gledališču Koper bodo odprli razstavo o pedagogih in plesalcih Stanislavu Hitiju in Vuki Kumar Hiti, ki sta, kot je dejal Vevar, doprinesla mnogo k razvoju plesa na Slovenskem. Tam bo potekalo tudi individualno svetovanje za nevladne organizacije in delavnica, na kateri si bodo plesni pedagogi lahko izmenjali izkušnje. Mednarodna plesna skupina EnKnap bo uprizorila predstavo z naslovom 10 min.

Kranjski del festivala bo med 14. in 16. aprilom v Prešernovem gledališču Kranj prav tako ponudil Duet 012 ter predstavo Med nama Leje Jurišič in Teje Reba, med drugim pa še delavnico o tehnikah sodobnega plesa, ki jo bo vodil Luštek, in delavnico Zgodovina sodobnega plesa.

V Novi Gorici bo Gibanica gostovala med 23. in 25. aprilom. Na odru SNG Nova Gorica bodo med drugim uprizorili predstavo Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava Rdeči čeveljčki avtorice Katje Bucik. V gledališču bo potekala tudi delavnica za plesne pedagoge in predstava dijakov novogoriške gimnazije STEREO-TIP. Predvajali bodo plesna filma En-Knap Dom svobode in Vrtoglavi ptič.

Kot je dejal Vevar, so delavnice in festivali namenjeni krepitvi kadrovskih in postprodukcijskih kapacitet, s katerimi v prihodnje želijo bolje izkoristiti potenciale postprodukcije sodobnega plesa in obstoječo kulturno infrastrukturo. To pomeni z relativno majhnimi sredstvi organizirati več gostovanj in ponovitev že uprizorjenih predstav tudi v mestih, ki nimajo vzpostavljene tako obsežne sodobnoplesne produkcije, kot v Ljubljani in Mariboru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnja-gibanica-bo-sodobni-ples-popeljala-na-turnejo-po-sloveniji