Koreograf Jonathan Burrows na gostovanju v Ljubljani

Avtor: STA

Z včerajšnjo uprizoritvijo predstav Ceneno predavanje in Kravji komad v Cankarjevem domu (CD) se začenja štiridnevno druženje z britanskim koreografom Jonathanom Burrowsom. V sklopu dogodka, naslovljenega Mišljenje koreografije, bo potekala še tridnevna plesna delavnica, v Konzorciju pa bodo predstavili njegovo knjigo Koreografov priročnik.


Ceneno predavanje / foto Herman Sorgeloos

Predstavi Ceneno predavanje in Kravji komad je Burrows ustvaril v sodelovanju s skladateljem Matteom Fargionom. Ceneno predavanje je uglasbena ritmično-govorna predstava, v kateri umetnika z duhovito bistroumnostjo filozofirata o svojem delu ter prikličeta niz nepredvidljivih podob in digresij. Cenenemu predavanju sledi Kravji komad, ki prejšnje delo povzema in ga v poskusu ponovnega orisa pravkar določenih pravil privede do skrajnih meja. Kravji komad na podlagi predmetov, teksta, giba in zvoka podaja kaotično meditacijo o plesu, glasbi in smrtnosti, so sporočili iz Zavoda Maska.

Predstavi sta gostovali v 28 državah, Ceneno predavanje pa je bilo na bruseljskem gledališkem festivalu Het Theaterfestival razglašeno za najboljšo predstavo leta 2009.

Od srede do petka bo v Rezidenčnem centru Cankarjeva - Studio Cepetka pod vodstvom Burrowsa potekala delavnice z naslovom Pisati ples. Na delavnici bodo udeleženci raziskovali koreografske in kompozicijske postopke, na različne načine ustvarjali ples ter ugotavljali, kako lahko ta komunicira z gledalcem. Ples bodo primerjali tudi z drugimi umetniškimi mediji in ob tem spoznavali, kaj ples lahko in česa ne more posredovati.

Povod za Burrowsovo gostovanje v Ljubljani je slovenski prevod njegove knjige Koreografov priročnik, ki je izšla pod okriljem Zavoda Maska v sozaložništvu z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD). V četrtek, 22. marca, bo v knjigarni Konzorcij Burrows spregovoril o delu. Koreografov priročnik bralca vabi k raziskovanju načinov in vzrokov za pripravo plesne predstave, hkrati pa avtor v nizu zgodbic podaja smernice, s katerimi si je mogoče pomagati pri kompleksnem delovnem procesu ustvarjanja predstave.

Burrows je bil dolgoletni član Londonskega kraljevega baleta, kasneje pa se je posvetil koreografski karieri. Mednarodno prepoznavnost si je ustvaril z obsežnim delom, kamor spadajo film "Hands", ki ga je prav tako ustvaril s Fargionom in številne predstave, s katerimi gostuje po celemu svetu. V Zavodu Maska menijo, da Burrows sodi med najbolj zanimive in svojevrstne sodobnoplesne ustvarjalce zadnjega desetletja. Njegovo gostovanje v Ljubljani so na Maski pripravili v sodelovanju z JSKD in CD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koreograf-jonathan-burrows-na-gostovanju-v-ljubljani