Mišljenje koreografije in druženje z izjemnim Jonathanom Burrowsom

Avtor: Maska

Maska, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Cankarjev dom vabita na štiridnevni dogodek Mišljenje koreografije.


Ceneno predavanje / foto Herman Sorgeloos

Ob izidu knjige Koreografov priročnik britanskega koreografa in plesalca Jonathana Burrowsa v sozaložništvu Maske in JSKD pripravljajo štiridnevno druženje z enim najbolj zanimivih in svojevrstnih sodobnoplesnih ustvarjalcev zadnjega desetletja.

Torek, 20. marec 2012, ob 20. uri (Cankarjev dom)
Jonathan Burrows in Matteo Fargion: Ceneno predavanje in Kravji komad
(predstavi)

Od srede, 21. marca, do petka, 23. marca 2012, od 12. do 17. ure (Rezidenčni center Cankarjeva - Studio Cepetka)
Pisati ples, delavnica Jonathana Burrowsa
Prijave na delavnico in informacije: JSKD, Štefanova 5, Ljubljana, T: 01 24 10 522 (Nina Meška), e-mail: nina.mesko@jskd.si

Četrtek, 22. marec 2012, ob 18. uri (Knjigarna Konzorcij)
pogovor o knjigi Koreografov priročnik, z avtorjem se bosta pogovarjala Katja Čičigoj in Rok Vevar.
Knjigo Koreografov priročnik lahko kupite v vseh bolje založenih knjigarnah v Sloveniji. Udeleženci delavnice prejmejo brezplačen izvod.

***
Jonathan Burrows se je rodil leta 1960. Trinajst let je plesal pri Kraljevem baletu in z njim nastopal tudi kot baletni solist. Leta 1991 se je podal na svobodno pot koreografa. Nekaj let je gostoval z lastno gledališko skupino, leta 2001 pa se odločil za partnersko sodelovanje z umetnikom, s katerim bi skupaj razvijala koncept, poustvarjala in vodila ustvarjalni proces gledališkega dela. Prvo sodelovanje z gledališčnikom in igralcem Janom Ritsemo se je porodilo ob delu Weak Dance Strong Questions (2001), ki je gostovalo v 14 državah. Po letu 2002 je sledil je niz duov z Matteom Fargionijem pri delih Both Sitting Duet, The Quiet Dance (2005), Speaking Dance (2006), Ceneno predavanje (2009), Kravji komad (2009) in Counting To One Hundred (2011). V 28 državah sta poustvarila skoraj 200 predstav. Delo Sitting Duet je leta 2004 prejelo nagradi new york dance in bessie, Ceneno predavanje pa je bilo leta 2009 uvrščeno v program belgijskega festivala Het. Leta 2010 je s plesalko Chryso Parkinson zasnoval predstavo Dogheart. Med drugim sta mu plesna dela naročila Sylvie Guillem in prestižni Ballet Frankfurt Williama Forsytha. Leta 2008 je bil pomočnik režiserja pri predstavi Petra Handkeja The Hour We Knew Nothing of Each Other v londonskem Narodnem gledališču. Bil je pridruženi umetnik kulturnega centra Kunstencentrum Vooruit v belgijskem Gentu (1992- 2002), londonskega South Bank Centra (1998/9) in bruseljskega gledališča Kaaitheater (2008). Leta 2002 ga je nagradila Fundacija za sodobne uprizarjajoče umetnosti iz New Yorka v priznanje dosežkov v sodobnem plesu. Je gostujoči predavatelj na P.A.R.T.S, poučeval pa je tudi na kolidžu Royal Holloway Univerze v Londonu, na Univerzi v Hamburgu in Freie Universität v Berlinu. Kolidž Royal Holloway Univerze v Londonu mu je podelil častni doktorat. Založba Routledge Publishing je leta 2010 izdala njegov priročnik za koreografe (A Choreographer's Handbook).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/misljenje-koreografije-in-druzenje-z-izjemnim-jonathanom-burrowsom