V LGL premiera Flisarjeve drame Vzemi me v roke

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo jutri, 10. marca, slovenska premiera tragikomedije Evalda Flisarja Vzemi me v roke. Igra o zatonu bralne kulture, o življenju in učenju, o ljubezni in žrtvovanju, o upanju, brezupu in smrti je že doživela uprizoritvi v Egiptu in Avstriji. Slovenske premiere se bo udeležil predsednik države Danilo Türk.


foto Arhiv Slovensko komorno gledališče

Igro je Flisar začel pisati kot monodramo, posvečeno 40-letnici gledališkega delovanja igralca Iztoka Jereba. Vendar mu, kot je povedal na včerajšnji novinarski konferenci, nikakor ni steklo, nato pa se je nepričakovano "prikotalila" mlada ženska in tako je nastala drama za dva.

Zgodba se dogaja v kletnem antikvariatu, ki je tik pred bankrotom. Ostareli in na smrt bolni lastnik prek oglasa skuša najti občasno pomoč. Na začetku ni odziva, nato se mu po stopnicah dobesedno "prikotali" Mojca. Sam je sicer že obupal, vendar ona v antikvariat prinese svežo energijo in ideje, ki se mu sicer zdijo iz trte zvite. Ima mladostno zanesenost in voljo, ker je življenje še ni potolklo, hkrati se zaveda, da mora nekako preživeti. Med njima se razvije globok čustven odnos, v katerem pa ona vodi igro. On jo odriva, saj ve, da ga kmalu več ne bo, je povedal Flisar.

Igra, ki ima preprosto ljubezensko zgodbo, je po njegovih besedah večplastna. Govori tudi o koncu civilizacije knjige, kot smo jo poznali doslej. Vendar v njej ostaja optimizem, upaje, ki leži na mladi generaciji. Tragika pa je predvsem v tem, da ne vemo, kaj lahko mlada generacija glede na sedanje stanje in čas, ki ga živimo, sploh doseže. Je torej tudi drama o času, ki ga živimo.

Tudi naslov Vzemi me v roke je večpomenski. Nanaša se na knjigo, pa tudi na odnos med protagonistoma, ko ga ona prosi, naj jo "vzame v roke", ker je osamljena, medtem ko sam, ki je bolan, prosi smrt, naj ga odreši bolečin, je še povedal avtor.

Ob Jerebu v predstavi, katere režijo je prevzel Flisar sam, nastopa Mojca Funkl. S slednjo sta, kot je povedal Jereb, že sodelovala, zato jo je tokrat sam povabil k predstavi.

Damaturginja predstave je Jana Bauer, scenograf Bojan Kukovič, kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič.

V Egiptu je drama v arabskem prevodu izšla tudi v knjižni obliki. V Avstriji je bila uprizorjena v graškem gledališču Theater in Keller, in sicer v ciklu, v katerem načrtujejo uprizoritev vseh Flisarjevih dram v nemščini, skupaj jih je 14. To je že šesta po vrsti, oktobra pa bodo na oder postavili igro Kaj pa Leonardo?.

Kulturnica LGL je po Flisarjevih besedah za igro, ki je zelo intimna, idealen prostor. Prva ponovitev bo v sredo 14. marca ob 20. uri. Predstava je nastala v koprodukciji Slovenskega komornega gledališča in LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-premiera-flisarjeve-drame-vzemi-me-v-roke