V Celju premiera črne komedije Obdlanjenje v Spokanu

Avtor: STA

Celjski gledališčniki bodo v sredo, 14. marca, na Odrupododrom premierno uprizorili črno komedijo Obdlanjenje v Spokanu Martina McDonagha v režiji Matjaža Latina. Upravnica celjskega gledališča Tina Kosi je na včerajšnji novinarski konferenci izrazila veselje, da ji je uspelo besedilo komedije dobiti, še preden je bilo izdano.


foto Uroš Hočevar

Po oceni Kosijeve je McDonagh zelo vznemirljiv in prodoren dramatik, ki je zaslovel čez noč. Njegova besedila so inovativna, drzna in zanimiva. Kosijeva upa, da bo predstava, ki je prva slovenska uprizoritev, dolgo živela na odru celjskega gledališča in da se bo za njen ogled odločilo čim več šol, saj je komedija zelo zanimiva za mladostnike.

Dramaturginja predstave Tatjana Doma je dejala, da se biografija McDonagha zdi kot napet film, njegova življenjska zgodba pa kot filmska zgodba o uspehu. "Njegove drame pa se berejo in gledajo kot neverjetno krute, napete zgodbe, ki nas silijo k smehu takrat, ko se ne bi smeli smejati," pravi Doma.

Poudarila je, da se je angleško-irski dramatik, scenarist in filmar McDonagh s svojimi črnimi komedijami zapisal med najpomembnejše sodobne irske dramatike. Doma meni, da je eden ključnih razlogov za njegov silovit uspeh pripovedovanje vznemirljivo srhljivih zgodb. Pomembno vlogo pri tem pa ima njegovo navdušenje nad filmom.

McDonagh piše črne komedije s primesmi melodrame, v katerih mojstrsko prepleta tragično in komično, ker je v njegovih dramah neločljivo - ni tragičnega brez komičnega in ne komičnega brez tragičnega, je še dejala Doma.

Tudi režiser predstave Latin je izrazil upanje, da si bo predstavo ogledalo čim več mladine, saj meni, da je izjemno duhovita.

V zanikrnem ameriškem motelu nekje bogu za hrbtom se srečajo nevarni Carmichael, mala dilerja Marilyn in Toby, ki mu hočeta prodati njegovo odsekano dlan, in čudaški receptor Mervyn. V mali motelski sobi se začnejo razkrivati čudaške skrivnosti štirih negativcev, ki imajo tudi vsak svojo šibko točko.

Ko je bil Carmichael star 17 let, je šest objestnih neznancev njegovo roko tiščalo na tir, tako da mu jo je v zapestju odsekal vlak, z odsekano dlanjo pa so mu pomahali v slovo. Takrat se je odločil, da bo svoje življenje posvetil dvema stvarema: našel bo svojo odsekano dlan in se neznancem maščeval, da so mu jo brez razloga odsekali. Šest rovtarjev je z življenjem plačalo za svoje huliganstvo, roke pa mu ni uspelo najti.

Carmichael že skoraj 30 let išče svojo roko, čeprav dobro ve, da išče nekaj, kar mu, tudi če bi našel, ne bi prav nič koristilo. Dogajanje v predstavi občinstvo potegne v nasilni vrtiljak sovraštva, maščevanja, obupa in upanja, v preplet resnice in laži.

McDonagh občinstvo očara z briljantnimi dialogi, ki so preplet ostrega, politično nekorektnega, vulgarnega in črnega humorja. Odsekane okončine, občutljiv nasilnež, prestrašena dilerja, priklenjena na radiator, kovček z gnusno vsebino, ljubitelj opic, nevarni filozofsko razpoloženi receptor in še več v brutalno smešnem trilerju, so zapisali v celjskem gledališču.

V komediji igrajo Bojan Umek, Tarek Rashid, Minca Lorenci in Andrej Murenc. Scenografijo podpisuje Branko Hojnik, kostume je zasnovala Maja Ballund.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-celju-premiera-crne-komedije-obdlanjenje-v-spokanu