V CD Radio Yu Tup - simulacija radijske oddaje izpred 60. let

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo drevi ob 20. uri premierno na ogled predstava Radio Yu Tup, ki je nastala v koprodukciji med Glas-Haus in CD. V predstavi s simuliranim radijskim studiem, postavljenim v 50. leta minulega stoletja, igrata Nika Vipotnik in njena hči Rima Rampre. V 70 minutah se odvije delovni dan, ki ga preživita v radijskem studiu.


Foto: Tonica

Kot je povedala Vipotnikova, je predstava, ki bi jo lahko opredelili kot glasbeno klovnijado, večplastna. V prvi vrsti je radijska oddaja, ki ne prenese niti trenutka tišine, za gledalca pa lahko deluje precej kaotično in improvizirano, čeprav je vsaka poteza premišljena in vnaprej pripravljena. V predstavi, sestavljeni iz 71 posnetkov in songov, pojeta, plešeta, spuščata posnetke in simulirata črno kroniko.

Oddaja je postavljena v 50. leta, obenem pa se pojavljajo rahli vdori današnjega časa, predvsem v obliki "satiričnih špičk", ki se nanašajo na primerjave med takratnim in današnjim obdobjem. Dogajanje deluje karikirano, vendar tega izvajalki ne podpirata z gestami, pač pa s "suhim humorjem".

Prikazujeta rutinirano delovanje radia, ki si ga danes ne moremo zamisliti in zato po besedah Vipotnikove deluje absurdno. Ob tem je omenila resnične reklame iz tistega časa, ki propagirajo drogo LSD, vzbujajo strah pred komunizmom, t.i. rdeči strah, in svarijo pred homoseksualci. "To je bil čas, ki je bi navzven zelo spodoben, znotraj pa izredno naiven," meni Vipotnikova.

S predstavo želi Vipotnikova gledalca popeljati v čas, ko se je vse odvijalo počasneje. Svet po njenem mnenju ni bil veliko drugačen od današnjega, dajal pa je upanje, pričakovanje. To je bilo obdobje velike naivnosti. Danes nismo več naivni, smo pa zelo cinični in prav ta cinizem pogublja, je prepričana Vipotnikova.

Yu Tup je radio s tonom in sliko. Gledalci bodo priča predvidenemu in nepredvidljivemu dogajanju v studiu, v katerem ni niti sekunde predaha za vsestranski radijski uslužbenki, ki sami napovedujeta, pojeta, upravljata s tehniko in še marsikaj. Predstava obeta salve smeha in dobro staro glasbo v odlični, četudi komični izvedbi, so o predstavi zapisali v CD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-radio-yu-tup-simulacija-radijske-oddaje-izpred-60-let