Na ptujskem odru premierna uprizoritev Vdovinega zmenka

Avtor: STA

V Mestnem gledališču Ptuj za soboto pripravljajo premiero predstave Vdovin zmenek izpod peresa ameriškega dramatika Israela Horovitza. Za ptujski oder je predstavo, ki je nastala v koprodukciji s SNG Nova Gorica, režiral priznani igralec Igor Samobor, nastopili bodo Helena Peršuh, Gorazd Jakomini in Primož Pirnat.


foto Stanislav Zebec - Stanč

Vdovin zmenek je psihološko intenzivna igra z elementi absurdnega humorja, izvirno postavljena v ruralno okolje provincialnega mesteca brez novic, dogodkov, sprememb in uspešnih ljudi. V takšno mestece z nekaj tisoč prebivalci, kjer vsi poznajo vse in po mnenju avtorjev predstave spominja tudi na Ptuj, se po več kot desetih letih predvidoma uspešne emigracije v bolj kozmopolitska okolja vrača vdova Marta Orel.

Na večer njenega prihoda se v lokalni predelovalnici odpadnega papirja po spletu okoliščin po več letih ponovno srečata Arnold Kozlevčar in Gregor Podlesek, ki mesteca nikdar nista zapustila. Po naključnem srečanju v trgovini se Arnold z Marto dogovori za večerjo. Marta se pripelje v predelovalnico, kjer še vedno dela tudi Gregor. Trojica nekdanjih sošolcev iz osnovne šole praznuje 20. obletnico valete in v čustveno razburkanem večeru se izkaže, da se razmerja med njimi v tem času niso posebno spremenila.

"Med nekdanjimi sošolci poleg starih skupnih spominov začenjajo na dan pronicati tudi stare umazane skrivnosti, ki so jih bolj ali manj uspešno potlačili, vendar so jih vse tri dosmrtno zaznamovale. Na sredi predelovalnice zlovešče stoji stara balirka, skozi katero je preteklost morda mogoče reciklirati in prikriti, nemogoče pa jo je dokončno izbrisati," je o predstavi med drugim povedal njen režiser Igor Samobor.

Kot je dejal, tekst govori o prečiščevanju osebne zgodovine, glavna metafora za to pa je prav velika balirka. Pretekle zgodbe se namreč lahko "zbalirajo", tega pa ni mogoče narediti z ljudmi, ki morajo z življenjskimi izkušnjami živeti do konca ter jih reciklirati na drugačen način.

Po Samoborjevih besedah zgodba kaže tudi na razmerja med periferijo in centrom oziroma med revščino in nerevščino pa tudi med nekom, ki kaj zna in tistim, ki ne. "Vselej sta v tej zgodbi dva ekstrema. Moška, ki sta ostala na ravni mačističnih štosov, piva in njunega majhnega sveta, ter ženska, ki je profesorica na eni od univerz. Gre torej za velik kulturni prepad, med seboj pa jih veže le težka izkušnja, ki jo ta večer predelujejo," je še dejal Samobor.

Predstava Vdovin zmenek je slovenska praizvedba, novogoriška premiera bo na vrsti šele jeseni. Takrat si jo bo ogledal tudi Horovitz.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ptujskem-odru-premierna-uprizoritev-vdovinega-zmenka