Nevarna razmerja v režiji Aleksandra Popovskega

Avtor: Drama SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 10. marca 2012, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo o erotičnih intrigah Choderlosa de Laclosa in Christophera Hamptona Nevarna razmerja (Les Liaisons dangereuses) v režiji Aleksandra Popovskega.


Foto: Tiberiu Marta

V psihološko precizni, fascinantni in večno aktualni literarni mojstrovini Nevarna razmerja (1782) je Choderlos de Laclos (1741–1803), vojaški oficir iz Amiensa, razgalil ciničnost, hipokrizijo in hladnokrvnost aristokratske družbe. Angleški dramatik Christopher Hampton pa je leta 1985 je napisal odrsko dramatizacijo, po kateri bo nastala sedanja uprizoritev.

Markiza du Merteuil se hoče maščevati nekdanjemu ljubimcu Gercourtu, ki jo je zapustil zaradi »debele metrese«. Gercourtu je gospa de Volanges v zakon obljubila svojo hčer Cécile, ki je pravkar zapustila samostan. Merteuilova se s prošnjo, da zapelje bodočo nevesto, obrne na preizkušenega zapeljivca, svojega bivšega ljubimca vikonta Valmonta. O njem ima gospa Volanges, pred katero hči Cécile skriva seksualne učne ure z vikontom, izdelano mnenje: »Ljubezniv in zapeljiv je pač, a ker je še v večji meri hinavski in nevaren, že od rane mladosti ni storil koraka ali izrekel besede, ki ne bi prikrivala kakšnega naklepa, slednji njegov naklep je bil nepošten in hudodelski.« Oborožen s svetohlinstvom se Valmont loti tudi očarljive, pobožne in krepostne gospe de Tourvel. Markiza de Merteuil dvomi v vikontovo zmago pri Tourvelovi, a v Valmontu beseda »nemogoče« prebudi strastno željo, da osvoji nedosegljivo. V boju za moč in oblast se bivša ljubimca in zaveznika spopadeta na »biti ali ne biti«.

Z režijo Nevarnih razmerij se po desetletju v Dramo Slovenskega narodnega gledališča Maribor vrača Aleksandar Popovski, prodoren makedonski gledališki režiser srednje generacije, ki režira v Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Italiji, Turčiji, na Hrvaškem in Švedskem.

Igrajo Nataša Matjašec Rošker (Markiza de Merteuil), Ksenija Mišič (Gospa de Volanges), Barbara Ribnikar k. g. (Cécile de Volanges), Branko Jordan (Vikont de Valmont), Milada Kalezić (Gospa de Rosemonde), Eva Kraš (Gospa de Tourvel), Maša Židanik (Kurtizana Emilie) in Matevž Biber (Vitez Danceny). Prevajalec je Luka Novak, prevajalka pisem Radojka Vrančič, avtorji priredbe ustvarjalci uprizoritve, dramaturginja Jelena Mijović, scenografija Numen in Ivana Radenović, kostumografinja Angelina Atlagić, izvedbena kostumografinja Snežana Pešić Rajić, skladatelj Kiril Džajkovski, koreografinja Valentina Turcu, oblikovalca svetlobe Aleksandar Popovski in Sven Jonke, lektor Janez Bostič, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nevarna-razmerja-v-reziji-aleksandra-popovskega