Kogojeve Črne maske iz Maribora v Ljubljano

Avtor: STA

Velika operna koprodukcija Črne maske Marija Kogoja, ki so jo premierno uprizorili januarja ob začetku EPK v Mariboru, bo nocoj doživela še ljubljansko premiero. Tudi tokrat bo v glavni vlogi pel baritonist ljubljanske Opere Jože Vidic, dirigent bo Uroš Lajovic. Predstavo si bo mogoče ogledati ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.


Tiberiu Marta/SNG Maribor

Nova postavitev Črnih mask, četrta po vrsti, je nastala prav za letošnji EPK v Mariboru. Snovalci mariborskega kulturnega prestolovanja Evropi so namreč želeli opozoriti evropsko in svetovno javnost na pomembno, a tudi v domovini prezrto delo slovenske glasbene moderne.

Koprodukcija med obema opernima hišama in EPK, vredna 700.000 evrov, naj bi pomenila enega od najpomembnejših umetniških vrhuncev letošnjega leta, pozneje pa naj bi postala del repertoarja tako mariborske kot ljubljanske operne hiše.

Kogojevo partituro, ki je veljala za neizvedljivo, je revidiral Lajovic, režijo so zaupali filmskemu režiserju Janezu Burgerju. Scenografijo je pripravil umetniški kolektiv Numen, kostumi so delo Alana Hranitelja, odrski gib je oblikoval Edward Clug. Medtem ko so ostale vloge dvojne, duševno razklanega protagonista Lorenza igra in poje Vidic sam. Ob njem bodo tokrat člani zbora, orkestra in baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Ljubljanska postavitev bo, kot so napovedali pred nocojšnjo premiero, "razširjena". Uprizorjena bo na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma, ki nudi širšo vizuro kot oder SNG Maribor, razširjen bo orkester, prav tako bo na odru osem mask več.

Reprize skoraj tri ure dolge predstave bodo 3., 5. in 6. marca, ponovitev 4. marca pa je po podatkih spletne strani Cankarjevega doma odpovedana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kogojeve-crne-maske-iz-maribora-v-ljubljano