Festival Dnevi komedije 2012

Avtor: SLG Celje

V SLG Celje se bo v petek, 2. marca, ob 19.30 pričel 21. festival Dnevi komedije, ki bo trajal vse do 25. marca.


Namišljeni bolnik / foto Barbara Čeferin

Na Velikem odru SLG Celje se bo ob koncih tednov v mesecu dni zvrstilo dvanajst odličnih komedijskih uprizoritev. Po izboru selektorice festivala Tatjane Doma bomo videli osem predstav v tekmovalnem in štiri v spremljevalnem programu. Tekmovalni program bo odprla komedija Namišljeni bolnik, sledile pa ji bodo še komediji 39 stopnic in Moje bivše, moji bivši, romantična drama Proti severnemu vetru, komedija Ne stavi na Angleže, burkaška moraliteta Sljehrnik, farsa November in komedija Nežka se moži.

Spremljevalni program festivala Dnevi komedije 2012 sestavljajo revolucionarna komedija z blagoslovom Poslednji termina(l)tor, slovenska klasika v novi preobleki Butalci, burkaška moraliteta Sljehrnik in slovensko-hrvaška komedija Maks seks šop ali Ni meja za pimpepka, s katero bomo festival tudi zaključili.

Žirija Dnevov komedije 2012 v sestavi pisatelj in dramatik Tone Partljič, filmski režiser Janez Lapajne in direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje mag. Tanja Roženbergar Šega bo podelila nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Gledalci bodo tudi na letošnjem festivalu vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.

Na natečaj za žlahtno komedijsko pero je prispelo 12 besedil. Strokovna žirija v sestavi mag. Tina Kosi (predsednica), Tatjana Doma in Boris Kobal je 2 besedili zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja izločila, izmed preostalih 10 pa soglasno odločila, da nagrade žlahtno komedijsko pero ne podeli.

Častni pokrovitelj festivala Dnevi komedije 2012 je Mestna občina Celje in župan Bojan Šrot. Časopisna hiša Večer kot glavni medijski pokrovitelj ter številni sponzorji in donatorji so se ponovno odzvali in finančno podprli festival, za kar se iskreno zahvaljujemo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-dnevi-komedije-2012