V SNG Maribor Samice iz Istrskega narodnega gledališča

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bo danes gostovalo Istrsko narodno gledališče iz Pulja. Predstavilo se bo z avtorskim projektom Samice nagrajenega koreografa in režiserja Matije Ferlina, ki ga je pripravil na podlagi besedila mlade puljske dramaturginje Jasne Žmak.


Foto: Danko Stjepanović

Predstava pripoveduje zgodbo o dekadenci devetih žensk aristokratskih manir in navad, ki živijo v neznanem prostoru in času v prihodnosti v ozračju nenehnega pričakovanja s trenutki evforije in še močnejšega razočaranja. Imajo eno samo skupno točko - vse govorijo nazaj: od pike, vprašaja ali klicaja proti veliki začetnici, pojasnjujejo v SNG Maribor.

"Samice so avtorski projekt, v katerem želim pridobljeno koreografsko znanje in izkušnje prenesti na področje govorjenega gledališča. Kot vedno pri mojem delu je koncept, iz katerega izhajam, zelo preprost: narediti dramsko predstavo, ki bo spoštovala konvencije dramskega gledališča, vendar pri kateri so vsi stavki napisani in izrečeni od zadaj naprej," pojasnjuje koreograf in režiser Matija Ferlin.

Na ta način deformirane in prikrajšane za svoj prvotni pomen, postanejo besede izziv igralcem, od katerih se zahteva, da jih izrečejo z namenom, motivacijo in pomenom, ki ga je vsebovala izvirna oblika. "Ta na videz banalni koncept mi daje veliko možnosti za raziskovanje," je dodal Ferlin.

Za razliko od njegovih predhodnih projektov, v katerih je bila raziskava osredotočena na telo in njegove izvedbene zmogljivosti, je pri tem projektu želel raziskati jezik.

Predstava je bila premierno izvedena oktobra lani. V njej igrajo Csilla Barath Bastaić, Lada Bonacci, Jadranka Đokić, Lana Gojak, Ivana Krizmanić, Dijana Vidušin, Ana Vilenica, Romina Vitasović, Silvio Vovk, Vedran Živolić in Matija Ferlin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-maribor-samice-iz-istrskega-narodnega-gledalisca