V Mini teatru premiera predstave Makarovičeve Pekarna Mišmaš

Avtor: STA

V Mini teatru bodo danes ob 18. uri premierno uprizorili lutkovno predstavo Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič v režiji Roberta Waltla. V predstavi o peku Mišmašu, ki peče najboljši kruh daleč naokoli, ter o skrivnosti pekarne, ki slovi po sosednjih vaseh, bodo lutke animirali Violeta Tomič, Tadej Pišek ter Jose.


foto Miha Fras

V Mini teatru bodo tokrat na oder postavili zgodbo Makarovičeve o dobrem in skromnem peku Mišmašu, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, ter o ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se odloči ostati kar pri Mišmašu, so sporočili iz Mini tetra.

Za likovno podobo predstave je poskrbel Robert Smolik, za glasbo pa Uroš Rakovec. V predstavi igrajo Tomičeva v alternaciji z Vesno Vončina, Jose v alternaciji z Miho Rodmanom in Pišek.

Predstava je nastala po pravljici Pekarna Mišmaš, ki je nazadnje izšla v slikanici lani pri Mladinski knjigi, opremljena z novimi ilustracijami Kostje Gatnika. Makarovičeva je za pravljico že leta 1975 dobila Levstikovo nagrado, Gatnik pa je za ilustracije, objavljene v omenjeni slikanici, leta 2008 prejel nagrado Hinka Smrekarja. Lani sta za slikanico oba prejela tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

V pravljico je Makarovičeva vtkala ljudski pravljični motiv čudežnosti peke in skrivnostnega pomena kruha. Mišmaš peče najboljši kruh, pri čemer mu pomagajo miške, ki se ponoči prelevijo v dvorjane. Kraljestvo miši in njihovega sožitja z ljudmi pa poruši soseda Jedrt, ki razkrije Mišmaševo skrivnost in ga obtoži coprništva. Mišmaš izgine, hkrati z njim pa tudi veselje in dober kruh.

Predstavo, ki je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 2 in je predpremiero doživela v sklopu festivala Bobri konec januarja, v Mini teatru posvečajo lutkovni umetnici Bredi Vintar Hrovatin ob njenem 80. rojstnem dnevu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-premiera-predstave-makaroviceve-pekarna-mismas