Poslovil se je že 4. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

Avtor: SMG

V soboto, 11. februarja, se je s sklepno prireditvijo zaključil že 4. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki ga v sodelovanju z ljubljanskimi kulturnimi zavodi in nevladnimi organizacijami prireja Mestna občina Ljubljana.


foto Arhiv Lutke Zajec

Festival je letos potekal kar petnajst dni, saj se je pričel že 28. januarja, ko smo ga Slovenskem mladinskem gledališču otvorili z zimzeleno zgodbo Svetlane Makarovič Pekarna Mišmaš in zanimivimi stripovskimi delavnicami za otroke.

Bobri 2012 so na več kot 134 prireditvah (zaradi velikega zanimanja so se načrtovanemu številu delavnic pridružile še nove) gostili vsaj 15.956 mladih gledalcev, saj je bila večina gledaliških in filmskih dvoran, prav tako pa tudi delavnic, polnih do zadnjega kotička. V okviru gledališkega in glasbenega programa letošnjih Bobrov so si otroci na trinajstih različnih prizoriščih v Ljubljani ogledali 62 gledaliških, plesnih in glasbenih predstav ali koncertov. V okviru filmskega programa v Kinodvoru trinajst filmskih projekcij, v okviru likovne vzgoje pa se je na letošnjih Bobrih zvrstilo več kot 44 delavnic za otroke in mladino. Več kot deset literarnih delavnic je v svojih enotah pripravila tudi Mestna knjižnica Ljubljana.

Prav vsi dogodki, ki so se zvrstili na festivalu, so se odlikovali po zavzetosti ustvarjalcev in prirediteljev, sijajnem vzdušju, navdušenju mladih obiskovalcev, ki jih je na otvoritvi in ob zaključku ter tudi na različnih dogodkih med samim festivalom pozdravil in spremljal Bober Bor.

V okviru letošnjih Bobrov je slovensko premiero doživel film Mumini lovijo komet, v okviru gledališko-glasbenega programa pa projekt El-Classic.com; prvič je na Bobrih sodelovala ljubljanska Drama in pa tudi nekaj gledališč z drugih koncev Slovenije: Drama SNG Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Mestno gledališče Ptuj in Gledališče Koper.


foto arhiv Muzej in mestne galerije Ljubljana
Na izredno lep odziv so naletele ustvarjalne in likovne delavnice, prav tako pa tudi Bobrova knjižna pot, na kateri so otroci ob delih treh vrhunskih ilustratork, Ančke Gošnik Godec, Lile Prap in Eke Vogelnik, vstopili v svet knjižne ilustracije.

Likovni del festivala se pravzaprav še ni čisto končal. Umetnine mladih udeležencev likovnih delavnic (te je povezoval moto Ljubljana od zgoraj. Ljubljana tam spodaj.) bodo aprila in maja na ogled v razstavišču Krakovski nasip ob Ljubljanici.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poslovil-se-je-ze-4-ljubljanski-festival-kulturno-umetnostne-vzgoje-bobri