V Mariboru komična opera Mandragola v izvedbi srbskega Madlenianuma

Avtor: STA

V projektu Evropska prestolnica kulture (EPK) so se te dni začeli vrstiti dogodki tudi v okviru programskega sklopa Terminal 12, ki obljublja ambicioznejša umetniška doživetja. V Mariboru je bila v soboto na sporedu komična opera Mandragola operne in gledališke hiše Madlenianum iz Beograda.


foto Arhiv Madlenianum

Zgodba Mandragole temelji na istoimenski renesančni komediji Niccola Machiavellija iz leta 1520 in je umeščena v srednjeveške Firence. V beograjski predelavi je predstavljena kot komična opera enega najboljših srbskih in evropskih skladateljev Ivana Jevtića, režijsko taktirko pa je prevzel Slobodan Unkovski.

Za scenografijo je poskrbela slovenska scenografka Meta Hočevar, kostumografijo pa pripravila Angelina Atlagić. Orkester vodi srbska dirigentka Vesna Šouc Tričković.

Madlenianum je prva zasebna opera v Evropi po drugi svetovni vojni, ki jo je v srbskem Zemunu zasnovala mecenka in donatorka slovenskega rodu Madlena Zepter. Operna in gledališka hiša letos praznuje svojo 15. obletnico, v okviru EPK pa se predstavlja tudi v Slovenj Gradcu z razstavo Bogastvo vizualne realnosti.

Kot je pred dnevi povedal direktor Koroške galerije likovnih umetnosti Marko Košan, Madlenianum poleg klasičnega repertoarja tudi naroča nova dela. "Ravno opera Mandragola je noviteta, ki je nastala po naročilu Madlenianuma. Gre za sodobno operno delo iz leta 2010, res mednarodna produkcija in to je profil, skozi katerega deluje ta operna hiša oziroma vsa fundacija Zepter," je pojasnil.

Programski sklop Terminal 12 zajema umetniške vrhunce EPK, različnih umetniških zvrsti, tako slovenske kot tuje produkcije. Povezovalna nit dogodkov so po navedbah vodje programskega sklopa Aleša Štegra prvovrstni in profilirani projekti z edinstveno umetniško vizijo in radikalnostjo vsebinskih ter izvedbenih pristopov. "Rdeča nit je preizpraševanje o bodočnosti, o bodočnosti na različnih nivojih. Po eni strani kaj posameznim ustvarjalcem pomeni bodočnost, po drugi strani kakšna je bodočnost posameznih ustvarjalnih medijev, zvrsti, oblik," je dejal.

Letos se pod okriljem Terminala 12 pričakuje 90 slovenskih in mednarodnih umetniških projektov. Med že ustaljenimi dogodki se je januarja odvil mednarodni festival novoglasbenega gledališča Choregie aka Choregie, v teku sta glasbena festivala Spekter zvoka in Festine, ta teden je odprla vrata razstava Nedokončana modernizacija v Umetnostni galeriji Maribor. V torek pa je na sporedu transvestitski šov Gardenia belgijske skupine Les ballets C de la B.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-komicna-opera-mandragola-v-izvedbi-srbskega-madlenianuma