V Španskih borcih prvi sklop letošnje Plesne Vesne

Avtor: STA

V Španskih borcih se bo danes ob 20. uri začel prvi sklop festivala Plesna Vesna. Za uvod bo poskrbel madžarski umetnik Milan Ujvari, z nagrajeno solo izvedbo Od valčka do mamba. Na odru se bosta zvrstila še v Berlinu živeča Korejka Howool Baek s predstavo Nič o telesu ter madžarsko-špansko-italijanski kolektiv Bloom z Udomačevanjem.


foto Arhiv Howool Baek

Plesna Vesna tokrat v Španske borce prinaša svoj pregled mlade evropske plesne produkcije, prijavljene na razpis mreže Aerowaves. Izmed 430 prijavljenih del po izboru slovenskega predstavnika mreže Iztoka Kovača se jih bo bo v treh sklopih predstavilo okoli deset. Drugi sklop festivala bo predvidoma maja, tretji pa septembra.

Po lanskoletnem uspehu prve izdaje tridnevnega festivala Aerowaves, lokalno poimenovanem Spring Forward/Plesna Vesna, skušajo organizatorji s Kovačem na čelu nadaljevati z idejo, da bi v sklopu programa Uvoz-izvoz Zavoda En-KNAP v Ljubljani predstavili evropsko sodobno plesno produkcijo. Po besedah Kovača je nabor umetnikov, ki bodo nastopili v Španskih borcih, odvisen predvsem od osebne perspektive, ki je povezana s potrebami ljubljanskega občinstva in nekoliko skromnejšim proračunom.

Festival Plesna Vesna so, kot je dejal Kovač, želeli ohraniti zaradi fantastičnega mednarodnega odziva. V Ljubljani je namreč med festivalom gostovalo več kot 100 tujih programerjev, direktorjev kulturnih ustanov in gledališč ter drugih strokovnjakov s področja plesa. "Zdelo se nam je škoda, da bi se ta ideja lahko izgubila. Ta 'brand' Plesne Vesne želimo ohraniti," je dodal.

V prihodnje pa znotraj mreže Aerowaves in Zavoda En-KNAP načrtujejo tudi plesni festival Ironwaves/Železna zavesa, v okviru katerega bi predstavili plesno produkcijo držav nekdanjega vzhodnega bloka. Kot je dejal Kovač, naj bi festival Ironwaves potekal v obliki turneje po osmih državah, v vsaki izmed njih pa bi v dveh zaporednih večerih izvedli izbranih šest predstav.

Prvi festival mednarodne mreže Aerowaves, ki je svoj krst doživel lani v Ljubljani, se letos seli v italijanski Bassano del Grappa. Predvidoma bo na sporedu med 24. in 26. avgustom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-prvi-sklop-letosnje-plesne-vesne