Ljubljanska Drama odprla vrata brezdomcem

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Na pobudo SNG Drama Ljubljana si bo v ponedeljek, 13. februarja, ob 18.00 v Mali drami okoli 90 brezdomcev in ostalih članov društva Kralji ulice brezplačno ogledalo odmevno predstavo Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree, s katero Drama konec marca gostuje tudi na kolumbijskem festivalu XIII Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá. Gre za pomembno uvodno dejanje sodelovanja med osrednjim slovenskim gledališčem in primarno nevladno organizacijo za pomoč brezdomcem.


foto Peter Uhan

»Kot pobudniki tega sodelovanja želimo brezdomcem, ki so čedalje bolj družbeno zapostavljeni in izključeni, v teh mrzlih dneh na široko odpreti naša vrata in tudi opozoriti javnost, pristojne državne organe in različne kulturne ustanove, da je vključevanje brezdomcev v kulturno življenje zelo pomemben vidik njihove demarginalizacije in aktivnega vračanja v družbeno življenje. Da ne bi samo pridigali, pa smo kar takoj prešli od besed k dejanjem, saj verjamemo, da morajo pri tem pomembno vlogo odigrati osrednje nacionalne kulturne (in seveda tudi druge) institucije. Ogled predstave Ko sem bil mrtev in v prijetno druženje odet pobeg pred mrazom v Mali drami bo le prvo dejanje našega sodelovanja s Kralji ulice, ki se bo seveda nadaljevalo tudi v prihodnje,« je povedal umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Eduard Miler.

»Brezdomstvo je kompleksen družbeni problem, ki je povezan z večplastno družbeno izključenostjo, stigmatiziranostjo in posameznikovo nedostopnostjo do različnih virov družbene moči. V društvu Kralji ulice delujemo na nizkopražni ravni, kar pomeni, da sprejemamo naše uporabnike takšne, kot so, in  izhajamo iz krepitve njihovih virov moči. Delujemo na podlagi majhnih korakov in doživetja uspeha na tistih področjih, ki posameznikom trenutno največ pomenijo, in jim pripisujejo veliko vrednost, kar predstavlja dobro odskočno desko za reševanje bolj kompleksnih in težjih problemov. V ta namen omogočamo našim uporabnikom v sklopu projekta Univerza pod zvezdami aktivno udeležbo ter sodelovanje na raznih delavnicah (gledališka, likovna, glasbena, reciklažna ipd.), debatah, obiskih kulturnih prireditev ipd., kjer prek participacije, kreativnosti in sodelovanja krepijo občutek lastne vrednosti, ustvarjalnosti ter doživljajo najprej majhne uspehe, kar jim daje motivacijo za nadaljnje korake v urejanju svojih življenj. Sodelovanje s SNG Drama Ljubljana je pomembno in zelo zanimivo poglavje te naše zgodbe,« je povedal Iztok Koren, vodja Univerze pod zvezdami v okviru društva Kralji ulice.

O društvu Kralji ulice
Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice je samostojna nevladna humanitarna organizacija z nepridobitnimi cilji, ki je bila formalno ustanovljena septembra leta 2005. Združuje strokovnjake in strokovnjakinje ter druge posameznike in posameznice, ki se ukvarjajo z brezdomstvom in z njim povezanimi pojavi, ter posameznike in posameznice, ki brezdomstvo in s tem povezano socialno izključenost doživljajo.

O predstavi Ko sem bil mrtev
Lubitscheva burleska Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree in izvedbi SNG Drama Ljubljana se približuje svoji stoti ponovitvi. V njej nastopajo Alojz Svete, Janez Škof, Jernej Šugman, Boris Mihalj in pianist Jože Šalej. Poleg vsakokratnega navdušenega odziva gledalcev na domačem odru in gostovanjih po Sloveniji in tujini je uprizoritev prejela tudi številne pomembne domače in tuje nagrade: Borštnikovo nagrado Jerneju Šugmanu za igro za vlogo Tašče; nagrado žlahtna komedija po izboru strokovne žirije Dnevov komedije 2011; Diego de Brea - žlahtni režiser Dnevov komedije 2011; posebno priznanje zlati smeh igralski ekipi za posrečeno prestavitev nemega filma na gledališki oder; nagrada revije „Tmača art“ v okviru Festivala MES, Sarajevo in nagrada ardalion za avtentičen gledališki izraz na 16. Jugoslovanskem gledališkem festivalu v Užicu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-odprla-vrata-brezdomcem