V Mariboru podelitev baletnih nagrad Lydije Wisiakove

Avtor: STA

V dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo drevi ob 19.30 potekal baletni koncert s podelitvijo najprestižnejših strokovnih nagrad za področje baletne umetnosti v Sloveniji. Podelili bodo nagrade Lydije Wisiakove za posebne dosežke na področju baletne umetnosti v Sloveniji v letu 2011 in za življenjsko delo.


foto STA

Strokovne nagrade, poimenovane po slovenski baletni umetnici in pedagoginji Lydiji Wisiakovi (1906-1993), podeljuje Društvo baletnih umetnikov Slovenije od leta 1996. Lani so za življenjsko delo odlikovali dolgoletnega vodjo ljubljanskega baleta Janeza Mejača. Za umetniški dosežek v letu 2010 pa sta bila nagrajena SNG Maribor ter SNG Opera in balet Ljubljana.

Letošnje nagrajence bodo razglasili na baletnem koncertu v Mariboru, na katerem bodo nastopili plesalci obeh baletnih hiš v Sloveniji in člani Društva baletnih umetnikov Slovenije.

Omenjeno društvo je edino društvo s področja profesionalne baletne umetnosti v Sloveniji in združuje več kot 280 članov, med katerimi je 40 odstotkov redno zaposlenih baletnih plesalcev.

Kot je pojasnil predsednik društva Tomaž Rode, nagrade Lydije Wisiakove podeljujejo vsako leto. Ob njih lahko podelijo tudi posebno nagrado in priznanja, če komisija za podelitev nagrad ugotovi, da je kateri od umetnikov do njih upravičen. Na tri leta pa podelijo še nagrade Pia in Pino Mlakar za področje baletne koreografije. Nazadnje je to leta 2010 prejel baletni plesalec in koreograf Vlasto Dedovič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-podelitev-baletnih-nagrad-lydije-wisiakove