Ipavčev balet Možiček v multimedijski preobleki

Avtor: STA

Ipavčevi kulturni dnevi, posvečeni 90-letnici smrti Josipa Ipavca, se bodo v petek, 3. februarja, v Kulturnem domu Šentjur sklenili z multimedijsko preobrazbo prvega slovenskega baleta Možiček. Namen projekta je glasbo Josipa Ipavca približati mlajšim generacijam.


Možiček Josipa Ipavca je prvi slovenski in hkrati največkrat izvajani slovenski balet. Glasba je že ob prvih izvedbah kmalu po nastanku prejela številne pohvale, po izidu notovja pa tudi strokovne kritike, so sporočili organizatorji.

Prvič naj bi Možička izvedli v gostilni Pri divjem možu v Gradcu leta 1901, nazadnje pa ga je leta 2002 na svoj spored uvrstila Zdravniška glasbena komorna skupina, ki ga je izvedla v cerkvi Sv. Florijana v Ljubljani in na Ipavčevih kulturnih dneh v Šentjurju.

Idejni vodja in izvršni producent predstave Možiček je celjski baritonist Boštjan Korošec. Režijo, koreografijo in vizualno podobo predstave je prevzela Anka Rener, glasbo Josipa Ipavca pa je predelal skladatelj Gašper Piano. Predstava je nastala pod okriljem Glasbene šole Skladateljev Ipavcev Šentjur in pokroviteljstvom Občine Šentjur.

Skladatelj Gašper Piano je uporabil moderne prijeme in inštrumente, ki jih navadno ni srečati v tej obliki "klasične" umetnosti. Nekonvencionalna inštrumentalna zasedba, ki je prevzela vlogo orkestra, je bila sestavljena prav za to priložnost. Sestavljajo jo Gašper Piano (kitara), Matija Jašarov (programiranje, sampling), Primož Oberžan (efektor, tolkala), Dušan Kneževič (bas) in Urban Krč (bobni).

Zaradi zgodbe, ki je skoraj tipična zgodba commedie dell'arte, se je koreografinja Anka Rener odločila, da delu ne vzame komičnega pridiha. Zato je združila različne plesne tehnike ter jih podredila teatralnemu elementu. V predstavi plešejo Bor Pantič, Estela Žutić, Katarina Slapnik, Eva Janković, Zala Koleša in Lea Jan.

S premiero multimedijske preobrazbe baleta Možiček se zaključujejo Ipavčevi dnevi 2011, ki so v Šentjurju potekali od sredine lanskega oktobra ter so bili tokrat posvečeni 90-letnici smrti Josipa Ipavca.

Skladatelji Ipavci so pustili pomembne sledi v glasbi 19. in začetka 20. stoletja. Najbolj znana sta brata Gustav in Benjamin, prvi po svojih domoljubnih zborovskih skladbah, kot je Slovenec sem, drugi po odrskih delih Teharski plemiči in Tičnik. Josip Ipavec pa se je v glasbeno zgodovino zapisal kot avtor prvega slovenskega baleta s pantomimo Možiček in opere Princesa Vrtoglavka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ipavcev-balet-mozicek-v-multimedijski-preobleki