V Zagrebu bodo obeležili 40. obletnico muzikala Jalta! Jalta!

Avtor: STA

Zagrebško mestno gledališče Komedija bo v soboto, 28. januarja, obeležilo 40. obletnico priljubljenega muzikala Jalta! Jalta! avtorjev Milana Grgića in Alfija Kabilja ter režiserja Vlada Štefančića. Od leta 1971 so s predstavo gostovali v mnogih državah. Samo v ljubljanskih Križankah so nastopili 17-krat.


Slavni hrvaški muzikal se dogaja na Jalti na Krimskem polotoku v času znane mednarodne konference, na kateri so februarja 1945 sodelovali takratni svetovni voditelji Theodore Roosevelt, Josif Stalin in Winston Churchill. V ospredju so sicer sobarji ameriškega, ruskega in britanskega generala, ki prav tako želijo narisati nov zemljevid sveta. Njihove vse bolj napete spore pa skuša umiriti gostiteljica hotela, v katerem stanujejo.

Muzikal, ki so ga od praizvedbe konec decembra 1971 spremljale kritike zaradi površnega libreta, je zaslovel predvsem zaradi odličnih songov, ki poudarjajo dramatiko zapleta. Songi, kot so naslovni Jalta! Jalta! ali "Što će biti s nama" in "Neka cijeli ovaj svijet", so medtem postali prave zimzelene uspešnice.

Tudi predstava je bila uspešnica že od svojega začetka. Gledališče Komedija jo je izvedlo več kot 1000-krat, na rednem programu pa jo je imelo do leta 1995, so pred obletnico poudarili v gledališču.

Muzikal Jalta! Jalta! so uprizorila tudi gledališča na Reki, v Osijeku, Beogradu, Subotici, Sarajevu, Zenici, Oslu, na Dunaju in drugod. Leta 2010 se je vrnila "domov" in je znova na repertoarju Komedije, so še poudarili v gledališču.

Režiser Štefančić si je predstavo zamislil v obliki, kot so jo pripravili leta 1971, sicer pa je večina ansambla spremenjena. Namesto Sande Langerholz v vlogi gostiteljice nastopa Sandra Bagarić, občinstvo pa s svojim petjem še posebej navdušuje Đani Stipaničev, ki igra sobarja ruskega generala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-bodo-obelezili-40-obletnico-muzikala-jalta-jalta