Handkejeva igra na bienalu, posvečenemu sodobnim gledališkim avtorjem

Avtor: STA

Igra Petra Handkeja "Imer noch Sturm" (Še vedno vihar) bo eden od vrhuncev gledališkega bienala "Neue Stücke aus Europa" (Nove igre iz Evrope), ki bo potekal v Wiesbadnu in Mainzu. Na programu festivala, ki bo od 14. do 24. junija v dveh sosednjih mestih, je 28 sodobnih iger evropskih gledališč.


"To je največji festival na svetu, posvečen sodobnim avtorjem," je v četrtek dejal intendant Državnega gledališča v Wiesbadnu Manfred Beilharz. Intendant Državnega gledališča v Mainzu Matthias Fontheim pa je dodal, da je moto letošnje izdaje bienala "Tuj sem".

"Immer noch Sturm" je kritika proglasila za Handkejevo najbolj osebno in morda tudi najboljše gledališko delo. V njem Handke izpove tragično usodo družine koroških Slovencev. Uprizoritev je nastala v koprodukciji hamburškega Thalia Theatra in salzburškega festivala, režijo podpisuje priznan bolgarski režiser Dimiter Gotscheff.

Na festivalu bodo letos gostovale tudi predstave iz Velike Britanije, Irske, Madžarske, Turčije, Poljske, Srbije, BiH ter Slovenije (Preklet naj bo izdajalec svoje domovine, Slovensko mladinsko gledališče). Predstave bodo uprizorjene v originalnem jeziku, za prevod bo poskrbljeno. Gledališki bienale sta pred dvema desetletjema v Bonnu ustanovila Beliharz in nemški dramatik Tankred Dorst. Na desetih edicijah je bilo prikazanih 250 iger.

Nove igre organizatorji festivala najdejo preko tim. botrov v 41 državah, ki so tudi sami dramatiki in ki imajo dober pregled nad domačo produkcijo. Tako je denimo Dorst boter za Nemčijo, za Slovenijo pa je to Simona Semenič.

V sklopu bienala poteka tudi delavnica za mlade avtorje, ki jo bo to leto ponovno vodil britanski dramatik Mark Ravenhill.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/handkejeva-igra-na-bienalu-posvecenemu-sodobnim-gledaliskim-avtorjem