O Brechtovi igri Ustavljivi vzpon Artura Uia: Ko so na oblasti gangsterji

Avtor: STA

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo v petek premiera igre Bertolta Brechta Ustavljivi vzpon Artura Uia, nastale v koprodukciji ljubljanske Drame, CD in EPK Maribor 2012. Brechtova igra, gangstersko-politični šov, je, kot so se strinjali sodelujoči na včerajšnji novinarski konferenci, izjemno aktualna in politično angažirana.


foto Dragan Arrigler

V naslovni osebi Artura Uia je Brecht povezal Ala Capona in Adolfa Hitlerja, čikaške gangsterje iz časa velike recesije in zgodbo o vzponu nacizma. Dramo je napisal leta 1941 za ameriško občinstvo, saj je bil tik pred emigracijo v ZDA, v njej pa se pokaže kot briljanten mislec in pesnik. Po besedah dramaturginje in avtorice priredbe Žanine Mirčevske igra govori o tem, kako kratka je pot do oblasti za psihopate, ki z diktatorskimi režimi, koruptivnim sodstvom in likvidacijami popeljejo družbe v propad, ob tem pa je motiv političnih manevrov zgolj materialna korist.

Kot je dejal direktor CD Mitja Rotovnik, ga eno redkih srečanj z gledališčem na velikem odru Gallusove dvorane, ki premore približno 1500 sedežev, zelo veseli. "O tem smo sanjali, ko smo postavljali oder," je dejal Rotovnik.

Vodja gledališkega in plesnega programa v CD Diana Koloini je povedala, da je to prva uprizoritev relativno sodobnega teksta v Gallusovi dvorani. Po njenih besedah igro odlikujeta duhovitost in kritična ostrina, ta duh pa nosi tudi ustvarjalna ekipa.

Igro je prevedel Marijan Kramberger. Kot scenograf je sodeloval Marko Japelj, luči je oblikoval Andrej Hajdinjak, kostumograf je Leo Kulaš, koreograf pa Ivan Peternelj. Poleg Jerneja Šugmana v naslovni vlogi igrajo še Bojan Emeršič, Aleš Valič, Janez Škof, Gregor Baković, Zvezdana Mlakar, Valter Dragan, Katja Levstik, Marko Okorn, Iva Babić, Maja Končar, Vojko Zidar, Boris Mihalj, Vanja Plut, Boštjan Gombač, Polona Vetrih in Maša Derganc.

Po besedah v.d. direktorja ljubljanske Drame Petra Sotoška Štularja ustvarjanje predstave izkazuje vzorno sodelovanje med koproducenti, tudi z mariborsko Dramo, ki bo odstopila svojo dvorano za februarski ponovitvi. Kot je še dejal, je po težavah, ki so jih imeli z odpovedano predstavo Ples vampirjev, ko niso uspeli pridobiti vseh avtorskih pravic, delo z Brechtovim komadom od sredine novembra steklo gladko.

Režiser Eduard Miler je izrazil zadovoljstvo nad študijem predstave, za katerega pa so imeli izredno malo časa. Kot je dejal, so pogosto delali dolgo v noč, tudi do štirih zjutraj, in tako bodo nadaljevali do zadnje minute, čeprav so že "kar precej zgarani". Njegova vloga je bila spoj teksta, igralskega ansambla in glasbe skladatelja Boštjana Gombača, ki jo bo pet glasbenikov v živo izvajalo na odru. Pogrebni Chopinovi koračnici se bodo pridružile tudi velike orgle Gallusove dvorane.

In kako je moč ustavljivi vzpon diktatorjev tudi zaustaviti? Kot je povedala Mirčevska, je to glavna Brechtova misel. V predstavi iz prizora v prizor kaže, da je bilo mogoče preprečiti Hitlerjev vzpon, vendar so sodelujoči imeli dovolj umazane roke, da so k vzponu le še pripomogli. Ključno sporočilo besedila je, tako Mirčevska, da je treba brezkompromisno vztrajati, se upirati in biti brezkompromisen tudi do samega sebe.

Gre za bolestnega egocentrika, egomana, ki vse svoje ambicije usmerja v lastni vzpon. Za dosega tega mu ni nič svetega, ne prijateljstvo ne življenje. Če mu ne gre, je depresiven, ko mu gre, je nenasiten. "To je grozljiva lastnost. Pravzaprav je vsečloveška, vendar če je podprta z okoliščinami, kot so bile v Hitlerjevem času, ko so mu bila vrata vseskozi na stežaj odprta, se tak tumor lahko razširi," je psihološki profil Artura Uia opisal Šugman.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/o-brechtovi-igri-ustavljivi-vzpon-artura-uia-ko-so-na-oblasti-gangsterji