SiTi Teater BTC v sezoni 2011/2012

Avtor: SiTi Teater BTC

SiTi Teater BTC domuje v prenovljeni dvorani Mercurius z odlično opremljenim lučnim parkom in dvigajočim avditorijem z 250 sedeži. Gledališču, ki je svoja vrata odprlo v sezoni 2008/2009, je pod vodstvom kreativno umetniške družbe Kreker in pokroviteljstvom družbe BTC uspelo v zadnjih letih pritegniti številna prepoznavna imena slovenske gledališke in medijske scene ter zavidljiv krog gledalcev. S kakovostno domačo produkcijo in gostujočimi predstavami ustvarja SiTi Teater BTC raznolik program, na katerem ne manjka komedij, muzikalov, stand up komikov, improvizacije in predstav za otroke in mladino.


SiTi Teater BTC je v aktualno gledališko sezono vstopil s premiero komične drame Prevara, ki je napovedala razširjene vsebinske usmeritve po uspešnih komedijah prepoznavnega gledališča. Z mojstrskim tekstom Nobelovega nagrajenca Harolda Pinterja in vrhunsko igralsko zasedbo (Maša Derganc, Uroš Fürst in Jernej Šugman) želi namreč zadovoljiti tudi gledališke sladokusce. Prevara s pretanjenimi in iskrivo duhovitimi dialogi odstira zakotja intimnega sveta protagonistov, polna izdajstev in prevar. Preigravanje ljubezenskega trikotnika, kjer se ljubezen, zakon in prijateljstvo znajdejo na tehtnici, se retrogardno odvije v devetih prizorih in nas popelje od izpraznjenega konca na začetku do nabitega začetka na koncu. Napetost, ki jo povzroča neizrečeno in prikrito v značilnem Pinterjevem slogu, se skozi prizore stopnjuje in ne dopušča moralnih zmagovalcev. V drami, za katero je avtor navdih črpal iz osebne izkušnje, vsi varajo in so vsi prevarani. V poplavi političnih in gospodarskih afer, ki spodkopava družbene temelje, so junaki Pinterjeve Prevare iz leta 1978 intimno ogledalo vrednot sodobnega človeka.

Novost na programu je tudi muzikal Manjka mi, manjka, nastal v koprodukciji z DreamArt. V režiji Gašperja Tiča so se oktobra premierno predstavili vsestranska Romana Krajnčan, virtuozni harmonikar Gašper Primožič in svetovni plesni prvaki Sara Mlakar, Azra Selimanović, Matevž Česen, Jure Gostinčar in Žigan Krajnčan. Barvita pripoved o življenju in ljubezni, v kateri se na cesti znajdejo različni ulični umetniki, navdušuje ljubitelje glasbe, plesa in žlahtnega humorja in gledalca po ogledu zagotovo ne pusti praznega.

Jeseni se je na oder SiTi Teatra BTC vrnila tudi večina uspešnic preteklih sezon – od Fotra, ki je po dobrem letu v razprodanih Križankah praznoval že 150. ponovitev, do Jamskega človeka, ki se bliža rekordnemu številu 600 uprizoritev. Prav tako je za nami že nekaj uspešnih sobotnih dopoldnevov za najmlajše ter otvoritveni stand up četrtek, ki je ljubitelje stand up komedije razveselil z odlično mednarodno zasedbo, kakršne v Ljubljani ni mogoče videti prav pogosto. Novost na letošnjem programu pa so večeri impro lige, ki bodo pod imenom Ekshibicije vsako zadnjo nedeljo v mesecu postregli s spektakularnimi, raznolikimi in tematsko obarvanimi nastopi najboljših slovenskih improvizatorjev ter gostov iz tujine in slovenske estrade.

In vse to je zares šele uvod. Po bogatem decembrskem programu, ki se je zaključil s silvestrsko predstavo Fotr, se že januarja (12. 1.) obeta premiera predstave Odspejsani z Ajdo Smrekar, Tino Gunzek, Ulo Furlan in Ladom Bizovičarjem, s katero SiTi Teater BTC na svoj program prvič uvršča lastno produkcijo za najstnike. V času, ko nas mediji zasipajo z raznovrstnimi dvomljivimi vsebinami, ki narekujejo nove vrednote in v mladih vzbujajo hrepenenje po slavi, predstava večkrat nagrajenega nemškega avtorja Lutza Hübnerja odkriva zakulisje nastajanja zabavne oddaje za mlade. Ambicija, konkurenca in želja po blišču in denarju junakinje pahnejo v konfliktne čustvene odnose, kjer se soočijo s svojimi frustracijami, družbenim ozadjem in intimo, kar brezbrižno izkoristijo ustvarjalci oddaje. Gre za aktualno vsebino za mladino, ki bo odraslim pomagala razumeti, zakaj ima za današnje mladostnike medijska slava tako privlačno moč.

Pomembna prednost letošnje sezone je zagotovo tudi prenovljena dvorana. Če so gledalci veseli predvsem oštevilčenih sedežev, višje tribune in širšega vhoda v dvorano, se ustvarjalci še bolj navdušujejo nad posodobljenim lučnim parkom, ki omogoča tehnično zahtevnejšo izvedbo projektov. Eden takih bo nedvomno februarsko gostovanje svetovno znane avstralske zasedbe The Umbilical Brothers (4. in 5. 2.). Ekipa SiTi Teater BTC se namreč lahko ponosno pohvali, da ji je po letu in pol usklajevanj v Slovenijo končno uspelo privabiti briljantna komika, ki že dve desetletji navdušujeta občinstvo po vsem svetu, nastopila pa sta tudi v oddaji Tonight Show z Jayem Lenom, na prireditvi The American Comedy Awards in v oddaji Late Night z Davidom Lettermanom. S tem je narejen tudi prvi odločni korak v smeri čezmejnega sodelovanja, katerega dolgoročni cilj je mednarodni festival komedije v SiTi Teatru BTC.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/siti-teater-btc-v-sezoni-2011-2012