V ptujskem gledališču premiera Sharlatanusa Maximusa

Avtor: STA

Ptujsko mestno gledališče bo leto 2012 v petek začelo s premiero predstave Sharlatanus Maximus, ki je nastala v režiji Matjaža Šmalca, odigral pa jo bo Sam Sebastian. Slednji je sicer skupaj z Dunjo Zupanec za predstavo v koprodukciji z Zavodom Kultivacija in Kripl Teatrom postavil tudi idejno zasnovo, besedilo pa je napisala Aja Zemolo.


foto Matej Maček

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Šmalc, gre za gledališko predstavo, polno vznemirljivih in neverjetnih iluzionističnih efektov, ki brišejo mejo med realnostjo in domišljijo ter gledalcu čarajo osnovno sporočilo predstave, da "nič ni nemogoče". Predstava je namenjena najstniški populaciji, čeprav ustvarjalci menijo, da po starosti občinstva navzgor ni omejitev.

Sicer pa predstava ni le skupek iluzionističnih trikov, pač pa je v ospredju zgodba. Veliki čarodej Sharlatanus zamuja na svojo predstavo, zato ga nadomešča njegov pomočnik. Sprva godrnjav, se prepusti prepletu nostalgij in čarovnije ter pripoveduje svojo zgodbo. Kljub nasprotovanju očeta se je namreč pustil očarati magiji, z njeno pomočjo pa si viša žepnino in uspešno opravlja izpite na maturi. Toda ko pride do resnih življenjskih vprašanj, spozna, da se ne more zanašati na cenene rokohitrske trike, temveč da se prava magija skriva v iskrenosti do samega sebe.

"Kadar je na odru čarodej, so seveda triki vedno v prvem planu. V tej predstavi pa je bil moj glavni izziv, kako trike spraviti v drugi plan in v ospredje spraviti zgodbo samo. Rad bi, da ljudje, ko gredo iz dvorane, s seboj odnesejo tudi neko osnovno sporočilo predstave, da ko enkrat verjameš vase in v to, da je vse mogoče, takrat tudi zares je vse mogoče," je dejal Šmalc.

Sam Sebastian se tudi sicer že od leta 1989 ukvarja z iluzionizmom, hkrati pa je soustanovitelj ulične gledališke skupine Saltimbanko, v okviru katere je kot avtor, izvajalec in vodja projektov sodeloval pri različnih produkcijah. Kot je dejal pred premiero, je ta predstava tudi zanj velik izziv, saj je po desetih letih profesionalnega ustvarjanja prvič v življenju zares vadil in delal pod taktirko režiserja.

"Nastala je predstava, ki je vsekakor drugačna, hkrati pa je več, kot sem pričakoval na začetku, ko sva se z Dunjo Zupanec začela ukvarjati z idejo o gledališki predstavi. Predstava je zagotovo v slovenskem prostoru nekaj posebnega, ni moralistična, je pa vsekakor predstava z vsebino," je dejal Sebastian.

Avtorica besedila Aja Zamolo, sicer študentka biologije, že vseskozi aktivno sodeluje v gledališču. S pisanjem se ukvarja že od otroških let, v glavnem s poezijo in pravljicami, v zadnjih letih pa skuša združevati pisanje in gledališko umetnost. Kot je dejala, je Sharlatanus Maximus njeno prvo uprizorjeno dramsko delo, zato ji je projekt predstavljal velik izziv.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptujskem-gledaliscu-premiera-sharlatanusa-maximusa