V Španskih borcih v novo leto s performansom Eden Male Kline

Avtor: STA

Na velikem odru Španskih borcev je bila 31. decembra premiera plesnega perfomansa Eden avtorice Male Kline. Kot je povedala Klinetova, v predstavi prikazuje padli raj in ne tistega, ki si ga želimo videti, prikazuje bolj pekel in vsiljene podobe, da bi se misel o raju ali drugem utopičnem prostoru v performerju in gledalcu šele lahko zgodila.


foto Thomas Lenden

Po besedah Klinetove se predstava bolj kot na biblijsko idejo o raju veže na njegovo telesno izkušnjo in notranje občutje. "Vseskozi smo zunaj sebe. Ko se vrneš vase, to ni razsvetljenje, temveč odkritje, kako je, ko si sam s seboj," je povedala Klinetova. Kot je dejala, je zato bistven del predstave scenografija. Prostorska zasnova rajskega odra, zaodrja in kostumov je nastala po zamisli Petre Veber.

V predstavi z glasbo "365th Day of the Year" Alena in Nenada Sinkauza nastopa še trio East Rodeo. Po besedah Klinetove so se ustvarjalci predstave ukvarjali s podobami, v katere so ujeti ljudje, naj bodo to podobe o človekovem dolgu do države, očetov, boga ali kakšne druge instance. "Poskušamo prikazovati različne podobe za odpiranje misli in drugačnega pogleda, da mogoče nismo nobenemu nič dolžni," je povedala Klinetova.

Po besedah britanskega profesorja teatrologije in sodobnih uprizoritvenih praks Joea Kelleherja raj ni kraj, ki ga ustvarimo sami, čeprav si ga moramo predstavljati vsakič, ko se vračamo vanj. "Sam se sprašujem, kako bi bila videti nežnost, če bi bila koncentrirana do svojega bistva, ali ojačana prek vseh meja naših predstav. Ali bi si jo zapomnil takšno, kot je tu," je Kelleher zapisal o pričujoči predstavi.

Mala Kline že vrsto let deluje na področju sodobnega plesa in eksperimentalnega gledališča. Trenutno živi in ustvarja v Amsterdamu, kjer zaključuje magistrski študij gledališča na prestižnem inštitutu DasArts. Vzporedno na oddelku za filozofijo ljubljanske Filozofske fakultete piše doktorat o etiki v sodobnih scenskih umetnostih.

Predstava Eden, ki je nastala v produkciji društva Pekinpah - Kink Kong in zavoda E.P.I. center, bo ponovitev doživela 13. januarja v Amsterdamu, februarja pa jo bo Klinetova razvijala še na rezidenčnem bivanju v Zagrebu, kjer bo uprizorjena v Teatru &TD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-v-novo-leto-s-performansom-eden-male-kline