V CD stockholmski Cirkus Cirkör: O tveganju in priložnostih

Avtor: STA

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo zadnjih pet večerov letošnjega leta gostoval osrednji skandinavski predstavnik sodobnega cirkusa, stockholmski Cirkus Cirkör s predstavo Nosi jih kot krono. Predstavo o telesu, tveganjih in priložnostih je zasnovala in režirala umetniška vodja cirkusa Tilde Björfors. Premiera je bila včeraj ob 19.30.


foto Mats Bäcker

Nosi jih kot krono je zadnji del trilogije o človeškem telesu, ki raziskuje ravnovesje med levo in desno možgansko polovico. Kot so zapisali v CD, predstava osvetljuje zavestno odločitev, kako se z neuspehi, strahovi in pomanjkljivostmi okrasimo kot s krono, kako jih pološčimo in nosimo s ponosom. S prvim delom trilogije, 99 % neznano, je skupina leta 2004 tri večere zapored navduševala Gallusovo dvorano CD.

Kot je zapisala Björforsova, se v pričujoči predstavi z različnih vidikov poglabljajo v pomen tveganja in priložnosti. "Predhodnik vsake rasti je tveganje. Ni je inovacije, velike umetnine ali ljubezenske zgodbe, ki ne vsebuje številnih tveganj. Iz tveganja se izluščijo izredno dragoceni izidi, zakaj ga potem spremlja tako negativen pridih in zakaj se vsakršnemu tveganju ne predamo z veliko radostjo," se sprašuje Björforsova, ki je tudi direktorica in ustanoviteljica cirkusa, obenem pa profesorica sodobnega cirkusa na Univerzi za ples in cirkus v Stockholmu.

Na vrtljivem odru bo nastopila šesterica neobičajnih likov, Čarodej čudežnega (Henrik Agger), Čudežna in nadnaravna (Louise Bjurholm), Čudo stoletja (David Eriksson), Jekleni živci (Jasper Nikolajeff), Gospodarica kaosa (Anna Lagerkvist) ter Divja, čudaška in čudovita (Fouzia Rakez). Avtorica glasbe in besedil, med njimi tudi pesmi, po kateri se imenuje predstava, je Rebekka Karijord.

"Šestčlanska posadka nam pokaže, da cirkus lahko najdemo v vsem - od plastičnih vrečk, vakuumskih odmaševalnikov odtokov, verižnih žag in žogic za namizni tenis. Vsak še tako dolgočasen ali praktičen predmet ima v sebi nekaj čarobnosti. Iz Cirkusa Cirkör odideš s popolnoma novim pogledom na cirkuško umetnost in na življenje," je o predstavi zapisal stockholmski časopis DN Kultur&Nöje.

Cirkus Cirkör je bil ustanovljen leta 1995, od takrat ga na svetovnih odrih videlo 1,2 milijona ljudi. Sedež ima v areni Subtopia v Albyju, južnem predmestju Stockholma, kjer so vzpostavili tudi izobraževalni program na področju cirkuških praks. Skupina je urila in o sodobnem cirkusu poučevala 320.000 otrok in mladostnikov. Njihova vizija s sodobnim cirkusom spremeniti, ozavestiti ter poživiti svet in življenje samo. Vodijo jih vrednote, imenovane drzna predanost, kakovostna norost in kolektivni individualizem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-stockholmski-cirkus-cirkor-o-tveganju-in-priloznostih