Četrta premiera Prešernovega gledališča Kranj je Limonada slovenica

Avtor: STA

Prešernovo gledališče Kranj (PGK) svojo vlogo družbeno-kritičnega teatra nadaljuje s politično satiro Limonada slovenica. Besedilo o krizi parlamentarne demokracije po 15 letih ni izgubilo aktualnosti, saj je dobro gledališče vedno korak pred samim tekstom, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal avtor in režiser Vinko Möderndorfer.


foto Mare Mutić

Besedilo Limonade slovenice je nastalo pred okrog 15 leti, Möderndorfer pa ga je po besedah vodje umetniškega oddelka Marinke Poštrak kranjskemu gledališču ponudil pred meseci, ko še ni bila znana odločitev o predčasnih volitvah v DZ. Predstava je tako danes dvakrat aktualna: zaradi sestavljanja koalicije po volitvah in ker je njeno besedilo v šolskem letu 2011/2012 vključeno v program maturitetnega eseja.

Avtor besedila in režiser Möderndorfer sicer meni, da bi se predstava "dobro igrala" tudi v manj aktualnem ozračju, navdih za besedilo pa je dobil v času sestavljanja vladne koalicije pred poldrugim desetletjem. Gledališče je dobro, če je korak pred originalnim besedilom, v PGK pa jim je to uspelo, saj je njegov tekst zaživel v posodobljeni interpretaciji igralcev, je še dodal.

Möderndorfer v gledališkem listu predstave Slovence sprašuje, kam so po dvajsetih letih gledanja "demokratično izvoljenih butcev, ki so nam iz parlamentarne prižnice pridigali o poštenosti, solidarnosti, pravičnosti, zraven pa nekaznovano kradli za našimi hrbti," izginili ponos, sveta jeza in občutek za upor. Če lumparije ne bodo kaznovane, bo kot Martin Krpan potrebno v roke vzeti "mesarico in kij", je še opozoril.

Osrednjo vlogo profesorja Vasilija v predstavi igra novi član igralske zasedbe PGK Aljoša Ternovšek, ki je z Möderndorferjem v preteklosti že sodeloval. Satira po Ternovškovem mnenju občinstvo ne sme zgolj nasmejati, temveč mora imeti tudi bodice, prav komičnost pa ljudi odpre tudi za bolj grenke resnice. Limonada slovenica ima tako tragikomičen priokus, saj naj bi bilo njeno sporočilo, da "politika človeka prežveči in izpljune", je še pojasnil.

Poleg Ternovška v omenjeni politični satiri igrajo še Vesna Jevnikar, Vesna Pernarčič, Borut Veselko, Darja Reichman, Peter Musevski, Matjaž Višnar in Vesna Slapar, kot gosta pa Tine Oman in Miha Rodman, ki se bo v kratkem pridružil rednemu ansamblu PGK. Direktorica PGK Mirjam Drnovšček je izpostavila tudi odlične člane preostale ekipe predstave, med drugim kostumografa Alana Hranitelja in svetovalko za briški dialekt Nedo Rusjan Bric.

Uradna premiera Limonade slovenice bo v petek, 16. decembra, ob 19.30, že pred tem pa si jo je lahko ogledala srednješolska mladina, ki jo je po mnenju predstavnikov PGK zelo dobro sprejela. Limonado bodo igrali tudi 31. decembra ob 19. uri, vstopnice za omenjeno silvestrsko predstavo pa so že skoraj razprodane, so sporočili iz PGK.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cetrta-premiera-presernovega-gledalisca-kranj-je-limonada-slovenica