V Gledališču Glej gostovanje treh izrednih predstav iz Španije

Avtor: Gledališče Glej

V ljubljanskem Gleju 20., 21. in 22. decembra 2011 gostujejo tri izredno zanimive katalonske in balearske gledališke skupine.


Volumen II / foto Arhiv Antic teater

V Gleju bo med drugimi gostovala gledališka skupina El Conde de Torrefiel, ki jo vodi Pablo Gisbert, ki je za svoje zadnje dramsko besedilo A movie theater burns while ten people burn (Kino gori. ko gori deset ljudi) letos prejel prestižno špansko nagrado Marqués de Bradomín, ki jo vsako leto podeljujejo za najboljša španska dramska besedila. El Conde de Torrefiel prihajajo v Glej s predstavo Observen cómo el cansancio derrota el pensamiento (Opazuj, kako utrujenost porazi misel), ki je premiero doživela letos na festivalu SISIMO v Madridu. O predstavi je kritik Pablo Fidalgo Lareo oktobra zapisal: “El Conde de Torrefiel so se od Castelluccija naučili kako spoštovati podobe in atmosfero, brez da bi, v iskanju tiste magične svetlobe in lastne pokrajine, v ta namen  žrtvovali strukturo, kar bi moralo biti vodilo vsake kreacije. Poleg tega pa jih je Peter Handke naučil magije jezika ter pasti v glasbi repeticije”.

V Ljubljano se vrača skupina Societat Doctor Alonso, mednarodno uveljavljena in večkrat nagrajena gledališka skupina, katere ustanovitelja sta režiser Tomás Aragay ter plesalka in dramaturginja Sofia Asencio. Njihova značilnost je, da vsako predstavo snujejo iz točke nič in tako vsakič znova redefinirajo lastni izrazni jezik. V predstavah mešajo različne performativne zvrsti, scenske forme in ustvarjalce ter pri tem razvijajo edinstven način odrske prezence. Predstavili se bodo s predstavo Volumen II, s katero že štiri leta gostujejo po svetu.

Prvič v Ljubljano prihajata Guillem Mont de Palol in Jorge Dutor, izredno zanimiv barcelonski gledališki duo. Predstavila se bosta s predstavo Y por qué John Cage? (In zakaj John Cage?), ki po besedah enega izmed kritikov sooči »dva performerja, ki se iz oči v oči dogovarjata o postavitvi nove predstave, a ju zvok lastnih besed obsede, nato vse skupaj postane divje norčevanje iz onomatopoije v ponavljajočih se epizodah« (Ling, Here, There and Everywhere, decembra 2011)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-glej-gostovanje-treh-izrednih-predstav-iz-spanije