V Gleju nova predstava Jureta Novaka za 12 gledalcev

Avtor: STA

V gledališču Glej bo v sredo ob 20. uri premierno na ogled projekt Zato sem srečen avtorja in režiserja Jureta Novaka, ki v predstavi tudi igra. Novak v performansu prevzame funkcijo gostitelja, ki gledalce popelje v gledališki prostor in poskrbi za njihovo dobro počutje. Predstava je omejena na 12 gledalcev, zato v Gleju pozivajo k rezervacijam.


foto Ivian Kan Mujezinović

Pod avtorstvo predstave, ki je nastala v produkciji Gledališče Glej in koprodukciji zavoda Poza, se poleg Novaka podpisujeta še Katarina Stegnar in Urška Brodar. Kot je na novinarski konferenci povedala Stegnarjeva, ekipa ni bila klasična - režiser, dramaturg in igralec, pač pa so sodelovali brez teh funkcij, bolj kot "komentatorji svojega dela".

Po besedah umetniškega vodje Gleja Marka Bulca je to zadnja predstava, ki jo je v program uvrstil Novak še kot umetniški vodja gledališča. Novak je dodal, da je sprva načrtoval večjo igralsko zasedbo, ker pa ni imel razpoložljivih finančnih sredstev, jo je zmanjšal na enega igralca. Ob tem je začutil, da bo najbolje, če zaradi vsebine pristopi k igri kar sam. Ob tem se je pošalil, da je kot režiser imel opravka z amaterskim igralcem. Pojasnil je, da je prej sicer že nastopal, a je to njegov prvi večji igralski projekt.

Osrednji temi predstave sta sreča in njeno nasprotje - depresija, oziroma motnje razpoloženja ali občutenja, ki jih v angleščini imenujejo "mood disorder". Avtorji predstave so izhajali iz treh vsebinskih izhodišč: iz kratke znanstvenofantastične zgodbe Grega Egana "Reasons To Be Cheerful", iz osebnih izkušenj z depresijo in iz medicinskega pojmovanja teh motenj.

Depresija je po Novakovih besedah preširok pojem, ki opisuje cel spekter občutenj, vse od žalosti ob izgubi nekoga do ekstremnih vedenj, ki se končajo s hospitalizacijo. Stegnarjeva je dodala, da so se veliko ukvarjali z vprašanjem, "kako depresijo kot 'statičen občutek' spraviti v teater, kjer štejejo dejanja".

Lotili so se tudi družbenih pritiskov oziroma "družbenega imperativa, da je treba biti srečen, da se v srečo sploh ne dvomi", je še povedal Novak, ki upa, da bo predstava spodbudila razmislek gledalcev "o nesmiselnem pehanju, goltanju, in pretiranem potrošništvu".

V Gleju bodo konec decembra v sklopu projekta Glej, čez mejo letos tri dni gostili katalonske in balearske umetnike, so še povedali na novinarski konferenci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-nova-predstava-jureta-novaka-za-12-gledalcev