Razredni sovražnik tokrat v Šeparovićevi režiji

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo v četrtek premiera predstave Razredni sovražnik v režiji Boruta Šeparovića. Postavitev se opira na dramo Nigela Williamsa in posnetek antologijske istoimenske predstave, ki jo je leta 1982 režiral Vito Taufer. Kot je dejal Šeparović, je bila Tauferjeva predstava zanj srečanje z resničnim v gledališču.


foto Nada Žgank

Razredni sovražnik, kultna generacijska predstava iz 80. let prejšnjega stoletja, je kot adaptacija Williamsovega besedila v Tauferjevi režiji spodnjo dvorano SMG decembra leta 1982 spremenila v bojišče in je še dolgo odzvanjala v glavah gledalcev, je zapisal dramaturg Tomaž Toporišič. Kot je dejal na včerajšnji novinarski konferenci, se je vpisala v zavest slovenskega in jugoslovanskega gledališča.

Hrvaški režiser Šeparović, ustanovitelj in umetniški vodja zagrebške gledališke skupine Montažstroj, bo tokrat prvič režiral v Sloveniji. Kot je dejal, je Tauferjevo predstavo videl kot mladenič: utripala je z neverjetno energijo, ki še vedno vodi njegovo ustvarjanje. Po njegovih besedah je tokrat osnovo za ustvarjanje predstavljal premislek o nevidnem zaporu družbenih razredov in videoposnetek Tauferjeve antologijske predstave.

S Toporišičem ter igralcema Markom Mlačnikom in Željkom Hrsom, ki sta pred skoraj 30 leti sodelovala pri Tauferjevi postavitvi, so raziskovali pomenski in simbolni potencial Williamsove drame. Kot je dejal Toporišič, je v predstavi pred skoraj tremi desetletji razrednega sovražnika predstavljal represivni sistem socialističnega samoupravljanja; pri Williamsu pa je bil to neoliberalni sistem, kot ga je uvedla Margaret Thatcher.

V Sloveniji je po Toporišičevih besedah represivno delovala tudi kriza, ekonomska in politična. To je bil čas redukcije elektrike, bencina in drugega, kar se je odražalo v počutju mladih in brezperspektivnosti. Danes so problemi mladih podobni, hkrati pa se je Slovenija precej približala stanju Velike Britanije iz 80. let nekdanjega stoletja, ocenjuje Toporišič. Kot je še dejal, danes tudi v Sloveniji govorimo o neoliberalizmu, o tem, da postaja prehodnost med družbenimi razredi vedno manjša.

Vlogo Buta igra Boris Kos. "Za politiko velja, da tudi če se ljudje ne zanimajo zanjo, se ta za njih. A propos apatije, ki vlada v svetu, bi sporočil politiki, da tudi, če se ne zanima za kulturo, se kulturniki še kako zanimamo za politiko," je dejal.

Hrs, ki ponovno igra v vlogi Mujota, je dejal, da ga, podobno kot pred skoraj tremi desetletji, še vedno preveva bes, Blaž Šef, ki igra Faco, pa je povedal, da ga k besu napeljuje dejstvo, da svetovna politika največ denarja namenja svoji podobi.

V predstavi bosta nastopila še Uroš Kaurin v vlogi Plunka ter Uroš Maček v vlogi Dripca. Pod kostumografijo in scenografijo se podpisuje Protunapad, za luč bo poskrbel Albert Bolha, za masko pa Barbara Pavlin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razredni-sovraznik-tokrat-v-separovicevi-reziji