Jelena Rusjan: Škrip Orkestra

Avtor: Gledališče Glej

Škrip Orkestra je avtorski prvenec igralke in plesalke Jelene Rusjan. Gre za raziskavo glasbeno gledališke forme, kjer se bodo mračne teme nasilja, osebne odgovornosti ter izgubljenih otroštev soočale z razgibano estetiko noir-kiča.

Predstava svoje navdihe poišče v širokem polju, od temačnega McDonaghovega Pillowmana ter Andersenovih zgodb do igrivega Tima Burtona, ljudskih glasb in brezkompromisnega panka. V okviru gledališkega projekta je nastala glasbena zasedba, ki pa se ne more ogniti svojim igralskim koreninam. Izvajalke bodo na odru prek zgodb o mučenih in zlorabljenih otrocih predstavljale predvsem sebe.
Ključna lastnost Škrip Orkestra je zaostren odnos med lahkotnejšimi pop vzorci in resnobno, skoraj težaško vsebino, prek katerega se izpostavlja vprašanje odgovornosti (vsakršnega) avtorja do svojega družbenega in kulturnega okolja ter smotrnosti iskanja najučinkovitejših izraznih form.

Odlični igralsko-avtorski zasedbi prodorne Barbare Krajnc, znane hrvaške igralke Ane Franjić in avtorice same, se bodo v posameznih inkarnacijah pridruževale priložnostne gostje.

Škrip Orkestra je mogoče
Škrip Orkestra kaos hoče
Škrip Orkestra je napaka
Škrip Orkestra je mala spaka
Škrip Orkestra po celem svetu
Škrip Orkestra vsak dan v letu
Škripa, skače in vrešči
Ritem svoj ves čas lovi

Škrip Orkestra so: Jelena Rusjan, Barbara Krajnc, Ana Franjić
Soavtorja besedila: Jure Novak, Andreja Kopač
Gostje: Andreja Kopač, Leja Jurišič, Urška Vohar, Neja Tomšič

Produkcija: Gledališče Glej
Koprodukcija: Mesto žensk

PREMIERA: 16. september, 2009, Gledališče Glej (v okviru festivala Ex ponto)

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jelena-rusjan-%C5%A1krip-orkestra