V Žalcu premiera operete Grofica Marica

Avtor: STA

V Domu II. slovenskega tabora v Žalcu se bo danes ob 19.30 na slovenske odre vrnila slavna opereta Grofica Marica madžarskega skladatelja Emmericha Kalmana. Gre za največji kulturni projekt letošnjega leta v Savinjski dolini. Nastal je v koprodukciji žalskega zavoda za kulturo in Hiše kulture Celje.


Več kot 100 ustvarjalcev iz celotne regije bo pod umetniškim vodstvom režiserja Marka Planata, dirigenta Simona Dvoršaka in koreografinje Sanje Rehar predstavilo Kalmanovo mojstrovino v povsem novi preobleki in slovenskem prevodu Anje Ivakič. Organizatorja dogodka načrtujeta decembra še štiri ponovitve, po novem letu pa se bo žalska Grofica Marica podala tudi na turnejo po slovenskih odrih, so sporočili iz Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec.

Grofica Marica je bila krstno uprizorjena na Dunaju leta 1924 in sodi med najbolj znana operetna dela srebrnega obdobja te lahkotne glasbenogledališke oblike. Nazadnje je bila v celoti uprizorjena v Mariboru leta 1934, v slovenskem prevodu pa tudi preteklo sezono v italijanski Gorici. S projektom se sicer nadaljuje tradicija uprizarjanja operet v Žalcu, ki sega že v 30. leta preteklega stoletja.

Tokratna produkcija je med seboj povezala profesionalne in ljubiteljske glasbenike vseh generacij iz celotne regije in od drugod. Naslovno vlogo bo pela Andreja Zakonjšek Krt, v ostalih vlogah pa bodo nastopili Žiga Kasagić, Nataša Zupan, Tim Ribič, Primož Krt, Martina Burger, Borut Alujevič, Boštjan Regulj in Ksenija Kovče.

Za spremljavo bo poskrbel Orkester Hiše kulture Celje, sodelovala bosta tudi projektni zbor in projektni plesni ansambel. Kostumografija je delo Aleksandre Šepec, scenografijo je podpisal Matija Kovač.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zalcu-premiera-operete-grofica-marica