Na Ptuju premiera lutkovno-plesne predstave Aska in volk

Avtor: STA

Mestno gledališče Ptuj bo nocoj v koprodukciji z Gledališčem Labirint in Društvom lutkovnih ustvarjalcev Ljubljana premierno uprizorilo pripovedko Iva Andrića Aska in volk ali Ples za življenje. Predstava je nastala v režiji Saše Jovanovića, z glasbeno podlago Milka Lazarja pa jo bo izvedla Lidija Sušnik.


foto Arhiv MGP

Zgodba govori o ovčici Aski, ki se rodi v ovčjem svetu, kjer umetnost velja za nekaj popolnoma nekoristnega in nepotrebnega. Še posebej nekoristna in neumna se v tem svetu zdi ideja, da bi se ovčica lotila študija baleta. Vendar je Aska povsem posebna ovčica, posebej nemirna in prav nikoli se ne uspe ravnati po togih pravilih, ki jih postavlja ovčja družina.

"Mati se vendarle ukloni njeni želji in jo vpiše v baletno šolo. Ko Aska prav na dan, ko z uspehom konča prvi razred baletne šole, sreča strašnega volka, je skorajda gotovo, da je njeno življenje končano. Vendar pa Aska z nagonskim vzgibom začne pred strašnim volkom plesati ter ga s svojim gibanjem popolnoma očara," je bistvo Andrićeve pripovedke opisal Jovanović.

Skupaj s sodelavci se je besedila lotil zaradi privlačnosti zgodbe, ki se na pripovedno izredno lep in svojstven način loteva orfejevske tematike; umetnost, v tem primeru ples, namreč očara in prevzame strašno zver ter premaga samo smrt.

V predstavi se po Jovanovićevih besedah na humoren in sproščen način prepletajo lutkovne, dramske in plesne prvine ter pripovedovanje zgodb. Lutkovna izrazna sredstva se v predstavi spreminjajo, od klasičnih izraznih sredstev do povsem svobodnega pojmovanja lutkovnih izrazil, tako kot se skozi koreografijo v predstavi razvija in spreminja tudi ples.

V današnjem prozaičnem in na materialne dobrine orientiranem svetu, ki povsem spominja na ovčji svet Askine družine, je po mnenju avtorjev predstave Askin spopad z zverjo lahko dobrodošla tematika, tako za mlado kot tudi za starejše občinstvo.

Po Jovanovićevih besedah zelo pomemben del predstave pomeni glasba priznanega slovenskega skladatelja Milka Lazarja, ki je poskrbel za skoraj pol ure izvirne glasbene kompozicije posebej za to uprizoritev. Za lutke in sceno v predstavi je poskrbela Barbara Bulatović, za koreografijo, ki je nastajala vzporedno z glasbo, pa Alja Kapun. Prvi del predstave iz Askinega otroštva je narejen skozi lutkovna izrazna sredstva, njen spopad z volkom in razplet predstave pa je uprizorjen z igralko kot plesalko.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ptuju-premiera-lutkovno-plesne-predstave-aska-in-volk