Hrvaška letna gledališka nagrada Frljićevi predstavi Sovražim resnico

Avtor: STA

V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu so prejšnji teden podelili nagrade za izjemne umetniške dosežke v hrvaških gledališčih. Kot najboljša gledališka predstava v celoti je bila nagrajena drama Sovražim resnico avtorja in režiserja Oliverja Frljića v izvedbi Teatra &td iz Zagreba.


Frljićeva predstava je bila nominirana v sedmih kategorijah, poleg omenjene nagrade pa je dobila še nagrado za najboljšega mlajšega igralca (Filip Križan).

Za najboljšega režiserja so izbrali Dražena Ferenčino, ki je v lutkovnem gledališču v Zadru postavil predstavo Michelangelo Bounarroti Miroslava Krleže. Kot najboljši sodobni hrvaški dramski tekst so nagradili predstavo Tisto bi lahko bila tudi moja ulica Jelene Kovačić in Anice Tomić, ki sta na odru Zagrebškega gledališča mladih (ZKM) problematizirali nasilje med mladimi.

Jelena Miholjević je najboljša gledališka igralka zaradi vloge Kate v predstavi Kate Kapuralica Vlaha Stullija, ki jo je izvedel dramski ansambel letošnjih Dubrovniških poletnih iger. Najboljši igralec je letos Goran Grgić, ki je žirijo navdušil z vlogo Grga v predstavi Amaterji Borivoja Radakovića v produkciji Gledališča Knap. Nagradi za življenjski deli sta dobili dramski prvak Zlatko Crnković in operna umetnica Nada Puttar-Gold.

Najboljši letošnji balet je Air Krešimira Seletkovića, najboljša opera pa Parsifal Richarda Wagnerja v izvedbi Opere HNK iz Zagreba.

Žirijo so letos sestavljali Špiro Guberina, Nina Kleflin-Torre, Božidar Koščak, Tomislav Kurelec in Bojana Radović.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hrvaska-letna-gledaliska-nagrada-frljicevi-predstavi-sovrazim-resnico