Festival Performa se širi po Mariboru

Avtor: STA

Mednarodni festival sodobnih performativnih praks Performa, ki bo ta teden že 16. potekal v Mariboru, bo s performansi na različnih lokacijah nadaljeval z nagovarjanjem čim širšega občinstva. Ob tem se bo ukvarjal z vprašanjem, kdo je tisti, ki gleda.


Festival Performa v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor se je v preteklem letu vsebinsko preoblikoval, tako da se je z odrov vrnil v galerije, na ulico, v neinstitucionalne prostore. Kot je povedala koordinatorka programa Petra Kolmančič, bodo s tem nadaljevali tudi letos. Z razpršitvijo po mestu želijo k dogajanju pritegniti čim več različnega občinstva, hkrati pa vsak nov prostor daje umetniku po besedah Kolmančičeve nov navdih, novo scenografijo, novo možnost komuniciranja z gledalcem.

Gledalec je namreč osrednja točka letošnje Performe. Medtem ko je bila lani osrednja tema festivala vprašanje, kdo je performer, se letos sprašujejo, kdo in kakšen je sodobni gledalec, zakaj gleda, kako gleda ter zakaj gleda to, kar gleda. Gledalec sodobnih uprizoritev je namreč tudi soigralec, udeleženec dogodka in performans od njega zahteva tudi določeno akcijo.

Po besedah Kolmančičeve je ravno problem performansov v tem, da jih gledalci ne znajo ustrezno konzumirati. "Gledalci sodobno odrsko produkcijo še vedno gledajo na tradicionalen način, kot na primer sliko, ki od njega ne zahteva nobenega napora," je prepričana.

Festival Performa že od svojih začetkov daje poseben poudarek multimedijskim in eksperimentalnim, praviloma neistitucionalnim umetniškim projektom. Za razliko od podobnih festivalov v Sloveniji se Performa po besedah Kolmančičeve ne osredotoča le na performanse na področju uprizoritvene umetnosti, ampak želi prikazati aktualne performanse in umetniške akcije tudi s področja glasbe, literature, gledališča, likovne in drugih umetnosti.

Letošnja Performa bo potekala od 28. novembra do 2. decembra. Dogajanje se bo pričelo v ponedeljek z video predstavitvami različnih performansov v galeriji Media Nox. Med drugim bo premiera videa NN2, ki izhaja iz performansa Nikogaršnja nevesta Mirjane Batinić.

Uradno odprtje festivala bo v torek s performansom Jake Andreja Vojevca Eclipse: In vino veritas v Lutkovnem gledališču Maribor ter uličnim performansom 7 sekund na Vojašniškem trgu pred gledališčem. Slednjega bodo ponovili še druge dni na različnih lokacijah.

V kasnejših dneh bo v Kulturnem inkubatorju premiera multimedijske instalacije z naslovom Ne-navadna ovca, v klubu KGB literarno-glasbeni performans I.D.I.O.T. ter literarni performans Izstop. Festival bo zaključil koncert hrvaško-slovenske zasedbe Lollobrigida v kinu Udarnik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-performa-se-siri-po-mariboru