Vseevropska plesna mreža Aerowaves objavila izbor za 2012

Avtor: Center kulture Španski borci

Konec preteklega tedna je vseevropska plesna mreža Aerowaves v Londonu objavila 20 novih skupin in umetnikov, ki jih je izmed 430 prijavljenih del za leto 2012 izbrala žirija, ki jo sestavljajo strokovnjaki iz 34 držav. Slovenijo v mreži predstavlja koreograf in plesalec Iztok Kovač, direktor in umetniški vodja Zavoda EN-KNAP in Španskih borcev.


Spring Forward - Plesna Vesna 2011 / foto Ana Kovač

Izbrani umetniki, ki letos prihajajo iz 14 evropskih držav, se imajo možnost predstaviti na več kot sto prizoriščih partnerjev mreže po vsej Evropi, vrhunec leta 2012 pa bo drugi festival Spring Forward, ki se je pod imenom Plesna Vesna marca letos na petih prizoriščih premierno odvil prav v Ljubljani v organizaciji mreže Aerowaves ter produkciji Zavoda EN-KNAP skupaj s soproducenti (Španski borci, Cankarjev dom, Plesni Teater Ljubljana) in partnerji Plesne Vesne (Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Mini teater).

Aerowaves je vseevropska mreža, usmerjena v raziskovanje in predstavljanje plesa, ki je nastala leta 1996 in združuje plesne strokovnjake iz 34 držav z namenom, da si ogledajo delo mladih koreografov.

»Pred desetimi leti je mreža Aerowavesov v svoj izbor umestila mladeniča, ki je gol odplesal solo,« je dejal Wayne McGregor, stalni koreograf Kraljevega baleta v Londonu, ki je naznanil letošnji izbor mreže. »Zdaj pa je ta moški, Tino Sehgal, izbran za izvedbo slovesnosti ob londonskih olimpijskih igrah v galeriji Tate Modern. Morda za teh 20 imen umetnikov, ki sem jih naznanil danes, doslej še niste slišali, toda navdušili vas bodo s tem, kaj bodo dosegli v naslednjih desetih letih,« je še dejal McGregor na slovesnosti, ki je sledila.

http://www.aerowaves.org/


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vseevropska-plesna-mreza-aerowaves-objavila-izbor-za-2012