Drugajanje že deseto leto približuje dijakom sodobno gledališče in ples

Avtor: STA

Festival Drugajanje, ki je skupen projekt ljubljanskega zavoda Bunker in II. gimnazije Maribor, bo letos že deseto leto zapored poskušal približati mariborskim dijakom sodobno gledališče in ples. Prihodnje leto, ko bo Maribor evropska prestolnica kulture (EPK), pa bo nadgrajen v projekt Mladibor, ko bodo z umetnostjo nagovorili mlade iz petih šol.


Allege / foto Dieter Hartwig

Drugajanje je kratek festival sodobne umetnosti, ki večinoma poteka v gledališču II. gimnazije Maribor. Po besedah umetniške direktorice Bunkerja Nevenke Koprivšek so ga začeli prirejati z željo, da mladim približajo sodobno uprizoritveno umetnost. "Dijaki so tako v Ljubljani kot Mariboru najbolj deprivilegirana starostna skupina, kar zadeva kulturno ponudbo," je pojasnila na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru.

Kot je dodal pobudnik partnerstva, ravnatelj II. gimnazije Ivan Lorenčič, se dijaki na te dogodke vsako leto množično odzovejo. "Skozi Drugajanje je šlo že več kot 2000 dijakov naše šole. To so otroci, stari od 16 do 18 let, ki so praktično nepopisan list. Še posebej v tem času, ko so bombardirani z najrazličnejšimi mediji in umetnostmi, ki pa ne spodbujajo njihovega intelektualnega razvoja, je nujno, da se jim ponudi možnost, da spoznajo kakovostnejše vsebine," je dejal.

V zadnjih letih gosti Drugajanje vedno več mednarodnega programa, obenem pa vključuje tudi druge tematike, kot je ekologija. Koprivškova je še poudarila, da ne gre le za predstavljanje umetniških del, ampak poskušajo mlade tudi čim bolj vključevati v delo z umetniki.

S tem namenom so letos uvedli tudi različne delavnice. Prva takšna se je pričela včeraj ob 10. uri in zajema oblikovanje tona in svetlobe v gledališču, kasneje bodo še delavnice gledališke fotografije in DJ-anja.

Hrbtenica dogajanja so še vedno predstave. Letos bodo na sporedu nemško-francoska produkcija Allege, slovensko-belgijski projekt Lirični utrinki v mestu, Betontanc s predstavo Tam daleč stran ter performans Head in the Clouds španskega umetnika Xavierja Bobesa. Prav tako bodo v okviru festivala, ki traja od 15. do 24. novembra, priredili razpravo na temo onesnaževanja okolja.

Iz Drugajanja je izšel projekt Mladibor, ki ga Bunker načrtuje za EPK. Po besedah vodje projekta Katarine Slukan bodo dijakom dveh mariborskih gimnazij in treh osnovnih šol ponudili vrsto delavnic, kjer bodo imeli priložnost spoznati in se preizkusiti v različnih umetniških pristopih. Rezultate njihovega dela bodo predstavili na festivalu konec maja 2012, ko bodo poskušali tudi zasesti del javnega prostora. Po mnenju ravnatelja Lorenčiča je to idealna priložnost za oživitev novega Trga Leona Štuklja v Mariboru.

DRUGAJANJE PROGRAM


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drugajanje-ze-deseto-leto-priblizuje-dijakom-sodobno-gledalisce-in-ples