Ljubljanska Opera bo v prenovljeni hiši zaživela 10. decembra

Avtor: STA

Po več let trajajoči in zapletov polni prenovi bo ljubljanska opernobaletna hiša vrata ponovno odprla 10. decembra. Ekipi se je s sezono 2012/13, potem ko je s tega mesta odšel Christophe Capacci, pridružil nov umetniški vodja opere Milivoj Šurbek. Včeraj so predstavili tudi program za letošnjo sezono.


Da program sezone 2011/12 predstavijo šele sedaj, so se, kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar, odločili zato, ker so jih izkušnje iz preteklih dveh let naučile, da preprosto niso več verjeli, da bo prenova opere končana do tedaj, kot jim je bilo obljubljeno. V preteklih dveh letih pa so imeli na račun tega vrsto težav.

Zdaj, kot je povedal Bervar, vsi kazalci kažejo na to, da je veliki dan za ljubljansko Opero vendarle pred vrati. Sami se nanj pripravljajo, v kolikor pa bo prišlo do težav, bodo morali vsi udeleženci v procesu prevzeti vsak svoj del odgovornosti. Tehnični pregled je bi opravljen 25. oktobra, nekatere stvari bo potrebno še popraviti. Ministrstvo za kulturo se v teh kriznih časih zelo trudi, da bi jim zagotovilo nujno potrebna sredstva, kar jim daje možnost, da realno razmišljajo o odprtju v decembru, je poudaril.

Christophe Capacci je po Bervarjevih besedah ljubljansko opernobaletno hišo zapustil julija letos predvsem zaradi nezavidljivega položaja, v katerem se je ta že nekaj let nahajala. Njegov naslednik Šurbek razmere v hiši dobro pozna. Kot je dejal, se sicer zaveda, da ne more delati čudežev, vendar pa najraje dela tam, kjer ga potrebujejo. Ansambel ljubljanske Opere je po njegovem prepričanju vsekakor vreden zaupanja.

Že v začetku novembra je premiero v doživela komorna opera v treh dejanjih Didona in Enej angleškega baročnega skladatelja Henryja Purcella v koncertni izvedbi, v drugem delu so operni solisti, zbor in orkester poustvarili odlomke iz Mozartovih oper. V februarju bo na vrsti premiera Verdijeve opere Nabucco v osveženi režijski postavitvi nemškega režiserja Güntherja Lohseja. V njej bo po Šurbkovih besedah v celoti nastopila domača zasedba, za zasedbo vrhunske vloge Abigaile se še dogovarjajo.

Črne maske Marija Kogoja pripravljajo v sodelovanju s SNG Maribor. Premiera bo januarja prihodnje leto v SNG Maribor, kjer bo odprla Evropsko prestolnico kulture. V Ljubljani bo Črne maske v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma mogoče videti marca.

Med ponovitvami napovedujejo Verdijevo Traviato, Rusalke Antonina Dvoržaka, mladinsko opero Pastir Petra Šavlija in komično opero Apotekar Franza Josepha Haydna.

Baletni premieri bosta v sezoni 2011/12 dve. Za konec marca prihodnje leto napovedujejo premiero baleta Giselle v koreografiji, zasnovi in režiji Davida Dawsona. Zgodba bo takšna,kot jo poznamo, koreografija pa precej drugačna, je povedal umetniški vodja baleta Irek Mukhamedov. Predstavo je označil kot balet 21. stoletja.

Junija bo na Kongresnem trgu premierno izveden projekt Ples poezije. Sodelovalo bo več koreografov, od mlajših, še neuveljavljenih, do priznanih imen. Osnovno izhodišče je poezija slovenskih pesnikov na temo Ljubljane. Kot je povedal Mukhamedov, so izbiro glasbe prepustili koreografom samim.

Med ponovitvami med drugim napovedujejo baletni večer koreografij Pod zvezdami, baletni večer Vidnonevidno, balet za otroke Kdo je najmočnejši na svetu, Hrestača - Božično zgodbo Petra Iljiča Čajkovskega ter balet Romeo in Julija, s katerim bodo gostovali v Italiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-opera-bo-v-prenovljeni-hisi-zazivela-10-decembra