Letošnji Čufarjevi dnevi v znamenju komedije

Avtor: STA

Na letošnjem festivalu ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi na Jesenicah se bo predstavilo sedem predstav, šest v tekmovalnem programu, med njimi pa prevladujejo komedije. Ljubiteljsko gledališče se sooča s kriznimi časi, s tem pa tudi tovrstni festivali, so opozorili na novinarski konferenci v gledališču Toneta Čufarja.


Na festival je bilo prijavljenih 25 predstav, selektorica Alenka Bole Vrabec pa obžaluje, da zaradi različnih zapletov ne bo moč videti štirih po njenem mnenju nadpovprečnih predstav. Med njimi je zlasti pohvalila igro Jack ali skodelica kave Teatra Šentjanž, ki je v domači Avstriji in tudi v Sloveniji pobrala vrsto nagrad.

Med preostalimi prijavljenimi predstavami je bilo kar 15 komedij, kar nekaj po besedah Bole Vrabčeve "pritlehnih", hkrati pa sta bila po dvakrat zastopana tudi klasika 20. stoletja Federico Garcia Lorca in Bertolt Brecht. Življenjsko pot človeka Baala v izvedbi gledališča Gnosis z II. gimnazije Maribor je selektorica tudi uvrstila na festival.

Čufarjevi dnevi, 24. po vrsti, se bodo začeli v nedeljo, 13. novembra, z ljubezensko poezijo in čutno glasbo Saše Pavček v spremljevalnem programu, uradno pa jih bo v ponedeljek odprl Ogenj iz Andaluzije domačega gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Že pred tem se bodo istega dne s krajšo slovesnostjo spomnili dramatika Toneta Čufarja, festival pa bo odprla legendarna igralka jeseniškega gledališča Tatjana Košir.

Festival se bo v torek, 15. novembra, nadaljeval s satirično komedijo Selitev v izvedbi KUD Pirniče, v sredo s komedijo Podnajemnik Šok teatra iz Mežice, v četrtek pa s komedijo Vsega je kriva država KD Domovina iz Ospa. V petek bosta na sporedu že omenjena Brechtova drama Življenjska pot človeka Baala in komedija Harvey v izvedbi Loškega odra.

V soboto, 19. novembra, bo festival zaključila predstava spremljevalnega programa Plavž v izvedbi domačega gledališča, ki ji bo sledila podelitev nagrade in plaket Toneta Čufarja. O njih bo odločala strokovna žirija, ki jo sestavljajo gledališki režiser Marjan Bevk, dramski igralec Matjaž Koman in predstavnica jeseniške izpostave JSKD (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti) Petra Ravnihar.

Selektorica Alenka Bole Vrabec je ob pregledu prijavljenih predstav ugotovila, da je ljubiteljsko gledališče v Sloveniji navkljub težavam živo, trdoživo in radoživo. Vseeno je napovedala, da bo zaradi nekaterih opazno skromnih scenografij, kostumov in tudi ravni jezika v predstavah JSKD priporočila večjo mero pomoči ljubiteljskim gledališkim skupinam.

Pogosta težava festivalov ljubiteljskih gledališč je, da najboljše predstave sezone lahko zaradi različnih razlogov odpadejo, se je strinjal predsednik organizacijskega odbora Boris Bregant in hkrati dodal, da so tudi letos s pomočjo sponzorjev in donatorjev uspeli sestaviti proračun festivala v višini 10.000 evrov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnji-cufarjevi-dnevi-v-znamenju-komedije