Ognjeno gledališče Ane Plamenite letos ob nabrežju Gradaščice

Avtor: STA

Gledališče Ane Monroe bo nadaljevalo letni krog s festivalom ognjenih ambientov in luči Ana Plamenita. Obiskovalci se bodo drevi med 19. in 22. uro sprehodili od izliva Gradaščice do parka ob Gradaščici. Sprehod po nabrežju bo po besedah organizatorjev ustvaril čarobno vzdušje in vzbudil domišljijo s pravljičnimi zgodbami o vodnih vilah.


Ana Plamenita 2010/foto Bojan Okorn

Pot letošnje Ane Plamenite predstavlja tudi vez med starim in novim - od Plečnikovega Trnovskega mostu do sodobne gradnje - novega mostu Jurija Kobeta dva dni v novi ognjeni podobi. Obeta se tudi svetlobno slikanje "v živo", med obiskovalci se bodo motali vodni nimfi in poseben škrat, zvočno kuliso bodo delali naravni zvoki in zasedba Incurabili, vsak dan bo zagorelo okoli 1000 svečk, je v izjavi za javnost zapisal vodja Gledališča Ane Monroe Goro Osojnik.

Zamisel o Ani Plameniti izhaja iz občutkov, vonjev in razpoloženj, ki jih vzbuja ogenj. Obenem pa se nanaša na posebno zvrst uličnega gledališča - ustvarjanje ognjenih ambientov, skozi katere se obiskovalci sprehajajo. V letu 2009 je v sodelovanju z belgijskim umetnikom Gustom Van der Krieknom v soju ognja zaživel grajski grič.

Sodelovanje z Van der Krieknom se nadaljuje tudi pri letošnji tretji ediciji festivala. Med 4. in 10. novembrom je v Dijaškem domu Tabor potekal mednarodni kreativni tabor, ki se ga je udeležilo 13 prostovoljcev iz desetih držav. Ti so z Van der Krieknom in skupino Toverspel ob pomoči domačih mentorjev pripravili ognjene oziroma svetlobne instalacije, poskrbeli pa bodo tudi za izvedbo delavnic v okviru festivala.

Letošnja rdeča nit je povezava dveh osnovnih naravnih elementov - vode in ognja, obiskovalci pa bodo dobili priložnost, da s svojo ustvarjalnostjo prispevajo h končni podobi festivala. Organizatorji naprošajo, da obiskovalci pridejo drevi oziroma v soboto med 17. in 22. uro na sprehod ob Gradaščico v primerni obutvi in opremi glede na vremenske razmere. Prav tako pa naj za potrebe delavnice s seboj prinesejo stare plutaste zamaške.

Ana Plamenita poteka v sklopu sestrskih festivalov uličnega gledališča, decembrske Ana Mraz, aprilske Prešerne Ane in julijske Ane Desetnice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ognjeno-gledalisce-ane-plamenite-letos-ob-nabrezju-gradascice