V Mini teatru premiera Genetove zgodbe v režiji Senke Bulić

Avtor: STA

V Mini teatru bo v soboto, 12. novembra, premiera predstave Splendid francoskega avtorja Jeana Geneta v režiji hrvaške režiserke Senke Bulić. Direktor Mini tetra Robert Waltl meni, da bo scenski spektakel zaradi gangsterske zgodbe, energije devetih mladih igralcev in posebnega pristopa priznane hrvaške režiserke privabil predvsem mlade gledalce.


foto Jasenko Rasol

Genetovo besedilo je zelo zahtevno, saj gangstersko zgodbo, ki bi bila primerna tudi za filmski scenarij, prepleta z literarnim oziroma poetičnim besediščem. Pri slednjem se avtor sklicuje na številne francoske literate. Genetovi gangsterji so obenem tudi pesniki, je na novinarski konferenci pojasnil umetniški vodja postdramskega programa Ivica Buljan.

Genet je besedilo, ki ga je napisal leta 1948, odklanjal, zato ni bil objavljen v času njegovega življenja. Leta 1952 je namreč izjavil, da je rokopis uničil, zato so mislili, da besedilo ne obstaja več. Leta 1993 pa se je pojavil t.i. preživeli primerek. Danes delo, kot je poudaril Buljan, velja za enega temeljnih tekstov 20. stoletja.

Tokratna predstava po Buljanovih besedah poleg specifičnega besedila ponuja še posebno umetniško režijo in novo igralsko energijo. Igralce si je izbrala režiserka na spoznavni avdiciji. Kot je povedala, je ravnala po instinktu, saj jih ni poznala. Z izbrano ekipo je bila zadovoljna, saj je sprejela njene stroge pogoje in pravila, ki vključujejo absolutni angažma, disciplino ter ljubezen in predanost do gledališča. Predstava je mentalno in fizično zelo zahtevna, zato so igralske vaje vključevale tudi športne treninge. Splendid je režijski debut Buličeve v Sloveniji. Sprva je mislila, da ji bo slovenski jezik predstavljal problem, a je ta kmalu "postal poezija".

V predstavi igrajo Gašper Jarni, Klemen Mauhler, Lun Sevnik, Stane Tomazin, Domen Valič, Miha Rodman, Benjamin Krnetić, Andrej Zalesjak in Matija Puž. Večina jih je izpostavila "nežno-brutalno" vodstvo Bulićeve, za katerega pa so obenem hvaležni.

Genetova zgodba predstave, ki jo je poslovenil Aleš Berger, je postavljena v sedmo nadstropje luksuznega hotela Splendid, v katerem policija obkoli sedem gangsterjev in policaja, ki se jim je pridružil. Na radiu ženski glas - v predstavi glas Miše Molk - v živo komentira dogajanje. Ugrabili so namreč hčer ameriškega milijonarja. Te noči zloglasna gangsterska banda, imenovana Huja, ponovno kljubuje policiji. V trenutku nepozornosti je eden izmed gangsterjev preveč stisnil talko, ki je ponesreči umrla. Da bi rešili situacijo in preprečili napad policijskih sil, se vodja bande pojavi na balkonu hotela, oblečen v obleko ubitega dekleta. Za scenografijo in glasbo predstave je poskrbel Tomislav Čurković, za kostume pa Oliver Jularić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-premiera-genetove-zgodbe-v-reziji-senke-bulic