Predstava Vrnitev v Bullerbyn na češkem festivalu prejela prestižno grand prix nagrado Erik

Avtor: LGMB

Predstava Vrnitev v Bullerbyn v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor in ALS Športniki je na minulem češkem festivalu v Pragi (Přelet nad loutkářským hnízdem / "Let nad lutkarskim gnezdom") prejela prestižno nagrado GRAND PRIX za najboljšo predstavo pretekle sezone.


Nagrada Erik / Foto Bor Kos

Prva češko-slovenska »soap« opera je strokovno žirijo, ki podeljuje nagrado Erik za najboljšo lutkovno inscenacijo pretekle sezone, očarala predvsem z netradicionalnim prepletom drobnih prstnih lutk z živim igralcem. "Po obrtni strani je predstava popolna," je izjavil eden od organizatorjev festivala Luděk Richter.

Avtorji igrive predstave so sceno dopolnili s plesom in živo glasbo, literarna predloga Otroci iz Bullerbyna pisateljice Astrid Lindgren pa jim je služila zgolj kot inspiracija. "V knjigi nas je nagovorila tematika otroštva, ki odhaja. Idilično otroštvo, o katerem piše Lindgrenova, se mora v nekem trenutku končati," je pojasnil igralec in režiser Jakub Vašíček.

Lutkovno nagrado Erik podeljuje Češki center Mednarodne lutkarske unije na osnovi glasov strokovne žirije že od leta 1991. Lani je nagrado, poimenovano po izjemni lutkovni in gledališki osebi Eriku Kolárju, prejelo gledališče Alfa Plzen s predstavo James Blond. "Če hočemo iskati skupno točko preteklih nekaj dobitnikov Erika, potem je to zagotovo humor. Duhoviti pogled na človeka, katerega miniatura je lutka," je dodala predsednica Unime in članica žirije Nina Malíková.

Prispevek iz češke nacionalne televizije o predstavi Vrnitev v Bullerbyn

O festivalu
Festival predstavlja pregled vseh predstav lutkovne produkcije - profesionalnih, amaterskih in neodvisnih gledališč - v tem se "Let nad lutkarskim gnezdom" bistveno razlikuje od drugih festivalov. V program festivala se po presoji strokovnega odbora Unime uvrsti ožji izbor predstav, ki so dosegle največ uspeha na revijah in festivalih oziroma priznanjih med strokovnjaki. Nagrado imajo možnost prejeti tudi neuvrščene predstave, saj 33-članska žirija lahko odda glasove kateri koli lutkovni produkciji pretekle sezone.

Nagrada Erik je dobila svoje ime po znamenitem režiserju, teoretiku in pedagogu dr. Eriku Kolárju. V preteklosti so jo med drugim prejela gledališča, kot so: Buchty a Loutky, Divadlo bratří Formanů, Minor, Alfa in drugi.

Več o festivalu


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-vrnitev-v-bullerbyn-na-ceskem-festivalu-prejela-prestizno-grand-prix-nagrado-erik