Gledališče na EPK – v znamenju spektakla

Avtor: Andraž Polončič Ruparčič, SiGledal

Poudarki uprizoritvenega programa Evropske prestolnice kulture 2012.


Snovalci programa uprizoritvenega področja Evropske prestolnice kulture (EPK), ki bo uradno odprtje doživela 14. januarja, so izhajali iz zamisli o vzhodni Sloveniji kot »pravi eksploziji uprizoritvenih praks«. Obljubljajo nam dialog med velikimi imeni svetovnega, evropskega in slovenskega gledališča ter novimi, svežimi energijami sodobne gledališke, plesne, lutkovne, medmedijske in drugih uprizoritvenih praks.

Prvorazredne tuje uprizoritve

V izboru tujih produkcij, ki sta ga v sodelovanju z vodjo sklopa Terminal 12 Alešem Štegerjem pripravila svetovalca za področje scenskih umetnosti Jana Pavlič in Tomaž Toporišič, obljubljajo prvorazredne uprizoritve. Tako bo na sporedu svetovna premiera velikega maga sodobnega gledališča Jana Fabra Droge so me ohranile pri življenju, ki se bo ukvarjala z življenjem med ekstazo in breznom. Med drugimi bomo videli tudi dva projekta s področja kabareja in travestije: pretresljivo, humorno, nostalgično predstavo o staranju v stilu kabareta Gardenia Alaina Platela in Franka Van Laeckeja ter predstavo Cabaret New Burlesque iz ZDA, ki ohranja pristnost kabareta, varieteja, muzikala, travestije spola, kiča in trasha. Tu bodo tudi konjeniški spektakel Konjenikova pot francoskega gledališkega umetnika Bartabasa, v kateri sodeluje 32 pravih konj; spektakularna inscenacija zgodbe o Faustu romunskega režiserja Silvia Purcareteja s sto nastopajočimi; japonska paša za vse čute Tobari o sreči in žalosti, luči in temi, življenju in smrti; umetniški cirkus učenca slovitega režiserja Federica Fellinija Jean-Baptista Thiéréeja Nevidni cirkus in poetični freak show na meji med cirkusom in lutkami – Obludarium Petra in Mateja Formana, sinov dvojčkov filmskega režiserja Miloša Formana.

Slovenske premiere

Slovenske premiere pod okriljem EPK bodo prinesle ambiciozne domače odrske stvaritve in koprodukcije slovenskih in tujih umetnikov. V SNG Maribor obljubljajo spektakularno vrnitev Kogojeve tragične opere Črne maske z maestrom Urošem Lajovicem, priznanim (sicer filmskim) režiserjem Janezom Burgerjem, zagrebškim tandemom Numen, ki bo poskrbel za scenografijo, kostumografom Alanom Hraniteljem in koreografom Edwardom Clugom. Prav tako bo Clugova sinteza dveh baletov Stravinskega (Petruške in Sacre du printemps) z naslovom Hommage á Stravinsky, »ki pretanjeno reflektira eksistencialno realnost sodobnega subjekta postmoderne družbe«. V SNG Maribor bomo v koprodukciji z SNG Drama Ljubljana lahko videli tudi Jančarjev Veliki briljantni valček v režiji Diega de Bree.

Anton Podbevšek teater bo v okviru festivala Rock Otočec in »z glasbo kultnih slovenskih skupin« uprizoril avantgardno umetniško akcijo Matjaža Bergerja Človek z bombami, katere naslov je prevzet po ekspresionistični pesniški zbirki avantgardističnega umetnika Antona Podbevška. Priložnost si bomo imeli ogledati tudi nenavadni novi vizualno-glasbeni spektakel Dušana Jovanovića Krojači sveta v slovensko-hrvaški produkciji ter novo Lorencijevo branje drame Georga Büchnerja o nezmožnosti revolucije Dantonova smrt, pri kateri bosta ustvarjalne moči združili Slovensko mladinsko gledališče in Gledališče Ptuj.

Skupini En-Knap in Superamas iz Belgije bosta novembra 2012 prikazali gledališki spektakel Kult, »ki z radikalnim pristopom posega prav v kulturno in politično jedro 21. stoletja in sodobnosti nasploh ter tematizira kult osebnosti«. Pandur Theaters in Hrvaško narodno gledališče bosta EPK obogatila s štiriurno interpretacijo Tolstojevega teksta Vojna in mir, ki so jo po letošnji premieri v Zagrebu nekateri razglasili za tamkajšnji gledališki in družabni dogodek sezone. Betontanc in multimedijski kolektiv Original tempo (vzhajajoča zvezda sodobnega plesa in performansa na Japonskem) pa bodo z glasbo skupine Silence in pod režijskim vodstvom Matjaža Pograjca premierno uprizorili plesno predstavo Avdicija za življenje.

Povezovanje s festivali

Predstave EPK se bodo odvijale predvsem v okviru programskega sklopa Terminal 12 in se prepletale s festivali, kot so Festival Borštnikovo srečanje s posebno mednarodno sekcijo Mostovi, festival sodobnega plesa Front@, Novomeška pomlad, mednarodni festival sodobnega plesa Move to Maribor (s Festivalom Nagib, Modul danceom in Platformo sodobnega plesa), festival uličnega gledališča Ana Desetnica (ki bo na mariborska dvorišča »naselil vrhunsko, svetovno-prepoznavno mariborsko in tujo sodobno in urbano umetnost«), mednarodni festival glasbenega gledališča Choregie aka Choregie, mednarodni festival neodvisnega gledališča Prestopi in mednarodni klovnsko-gledališki festival Klovnbuf. Hkrati bo uprizoritvena umetnost postajala tudi del ostalih programskih sklopov EPK, kot so Ključi mesta in Urbane brazde.

Financiranje in cene vstopnic

»Odstotek sofinanciranja uprizoritvene umetnosti, pod vodstvom programskega direktorja Mitje Čandra, v letih 2011 in 2012 znaša slabih 15 odstotkov celotnega proračuna programskih sredstev. Najvišjo celotno vrednost projekta v treh letih (2010, 2011, 2012) ima projekt Choregie aka Choregie,« pravijo na EPK. 

Pri EPK tudi zagotavljajo, da bo veliko dogodkov brezplačnih, predvsem v okviru programskega sklopa Ključi mesta. Za nekatere projekte pa predvidevajo vstopnice po cenah, primerljivih s cenami vstopnic za prireditve drugih kulturnih institucij.

Program januarja

Prvi mesec EPK si bomo lahko v Mariboru med drugim ogledali festival Choregie aka Choregie v Dvorani Union, Kogojeve Črne maske v veliki dvorani SNG Maribor, estonsko plesno predstavo The Drone of monk Nestor v dvorani II. Gimnazije Maribor, neposredni prenos opere The Enchanted Island iz newyorške Metropolitanske opere v kazinski dvorani SNG Maribor ter konec meseca v Lutkovnem gledališču Maribor dve gostujoči lutkovni predstavi: Agatho Notnagel in Zgodbe v belem. V Murski Soboti pa bo na sporedu otvoritev projekta Novi gledališki izzivi.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-na-epk-v-znamenju-spektakla