Dnevi bralnih uprizoritev

Avtor: KD Integrali

Kulturno društvo Integrali v sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim vabi to soboto, 5. novembra 2011 na druge Dneve bralnih uprizoritev.


foto Arhiv KD Integrali

Dnevi bralnih uprizoritev, ki jih Kulturno društvo Integrali, tokrat v sodelovanju z MGL, izvaja drugič, predstavljajo prvo javno postajo dramskega teksta na njegovi poti do končne postaje, od katere pelje povsem druga cesta na natečaj za Grumovo nagrado, v knjige, na odre (ali v predale?).

V želji razširjanja percepcije in nadgraditve sistema obravnavanja avtorja in njegovega dramskega dela v kontekstu Grumove nagrade (edine nagrade za dramatiko v Sloveniji), nudimo dramskim piscem možnost nadgraditve njihovih dramskih del s pomočjo intenzivnega dela na tekstu, skupaj z različnimi gledališko profiliranimi sogovorniki, bralne uprizoritve in javnega pogovora po bralni uprizoritvi.

PROGRAM:

Sobota, 5. november ob 18. 00, Mala scena, MGL

Andreja Zelinka: Ad astram
Režija: Ajda Valcl
Berejo: Vojko Zidar, Matej Puc, Blaž Šef, Maja Boh
Bralna uprizoritev z moderiranim pogovorom

Tamara Matevc: Mobilna self service porodna enota (delovni naslov)
Režija: Eva Nina Lampič
Berejo: Tanja Dimitrievska, Nina Skrbinšek, Žiga Udir
Bralna uprizoritev z moderiranim pogovorom

Brezplačne vstopnice se prevzamejo na blagajni.

Bralna uprizoritev je izredno ekonomična forma prikaza dramskega ustvarjanja, skozi katero avtor  dobi pomembne informacijo o funkcioniranju besedila na odru ter interakciji s publiko. Ta praksa se je v Sloveniji začela izvajati pred nekaj leti s prvimi bralnimi uprizoritvami v Gledališču Glej (v okviru programa PreGlej)in je prejela veliko pohval gledališke stroke kot tudi s strani publike. Bralne uprizoritve so predstavile mnogo mladih dramatikov in njihovih besedil, ki bi sicer ostala v avtorjevem računalniku in dostopna majhnemu krogu ljudi. Želja je, da besedila v popolnosti zaživijo v predstavah, kot se je to zgodilo v primerih besedil Dom (Saška Rakef), Vse življenje (Andreja Zelinka), Ampak Dane (Zalka Grabnar Kogoj), Let v Rim (Miha Mazzini), Nisi pozabila, samo ne spomniš se več in 5.fantkov.si (Simona Semenič) in drugih, ki so jih avtorji najprej predstavili v obliki bralnih uprizoritev.

Projekt je nastal v sodelovanju z Mestnim gledališčem ljubljanskim, omogočata ga Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dnevi-bralnih-uprizoritev-1